VS-minister verschaft helderheid over JSF
Staatssecretaris Van Hoof van Defensie heeft tijdens zijn bezoek aan Washington meer duidelijkheid gekregen over de financiële gevolgen van Nederlandse deelname aan het ontwikkelings- en fabricageproces van de Joint Strike Fighter (JSF). Bij de kabinetsbesluitvorming over de opvolging van de F-16 werkt die duidelijkheid in het voordeel van de JSF.
Doet Nederland mee met de ontwikkeling van de JSF, dan wordt het ultramoderne jachtvliegtuig automatisch de opvolger van de 136 F-16’s van de luchtmacht, die volgens het kabinet vanaf 2010 zijn afgeschreven. Of Nederland in deze zogeheten SDD-fase stapt, hangt nu voor een groot gedeelte af van de Nederlandse luchtvaartindustrie. Er rest nog een gat tussen wat het kabinet wil betalen en wat de Amerikanen vragen voor deelname aan deze fase.
Volgens een woordvoerder heeft Van Hoof gisteren tijdens taaie onderhandelingen harde toezeggingen gekregen over de omvang van de inschakeling van de Nederlandse industrie. Over de productieperiode van 2008 tot 2028 gaat het om een omzet van circa 8 miljard dollar. Als de bijdrage van Nederland aan de ontwikkeling van de motoren daarbij wordt opgeteld, loopt dat voordeel verder op tot 10 miljard dollar, zo kreeg de bewindsman van zijn gesprekspartners te horen. Van Hoof sprak onder anderen met zijn Amerikaanse collega voor materieelbeleid Aldridge en vertegenwoordigers van Lockheed.
De bewindsman kreeg voorts de toezegging dat het deel dat de VS in Nederland willen besteden aan research en ontwikkeling, uit het instapbedrag van oorspronkelijk 800 miljoen dollar wordt gehaald. Dit bedrag, waarover de staatssecretaris geen mededelingen wenste te doen, kan het kabinet rechtstreeks in euro’s aan de industrie overmaken; dat levert een substantieel valutavoordeel op.
Ook zijn afspraken gemaakt over een grotere spreiding van de betaling van de deelnemerskosten. Het totaal levert Nederland een voordeel op van ten minste enkele tientallen miljoenen dollars op het oorspronkelijke entreebedrag, stelde de woordvoerder van Van Hoof na afloop van de besprekingen.
Korting
Verder kreeg Van Hoof garanties over de korting die de Amerikanen zullen geven op de definitieve aankoop van de toestellen. Als Nederland de Amerikaanse opvolger van de F-16 van de plank wil kopen, zullen de ontwikkelings- en fabricagekosten in de prijs worden verwerkt. Bij deelname aan de SDD-fase krijgt ons land een korting op de aankoopprijs.