Economie

Winst Aegon valt eenderde lager uit

Aegon heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 1,55 miljard euro. De terugval van 35 procent in vergelijking met 2001 was overeenkomstig de eigen verwachting en die van analisten. Vooral het vierde kwartaal incasseerde de bankverzekeraar een sterke daling van de winst.

Redactie economie
6 March 2003 11:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:10

In de laatste drie maanden van 2002 kwam de nettowinst uit op 355 miljoen euro, een daling van 45 procent ten opzichte van dezelfde periode het jaar daarvoor. Aegon schrijft het verlies voornamelijk toe aan verliezen op slechte leningen in de zakelijke kredietverlening en leasing. Een vertekening in de vergelijking met het voorgaand jaar is de incidentele winst van 343 miljoen euro die in 2001 kon worden bijgeschreven dankzij de verkoop van belangen in Mexico.

In een toelichting op de donderdagochtend gepubliceerde jaarcijfers riep bestuursvoorzitter Don Shepard de verkapte winstwaarschuwingen van juli en november in herinnering. Ongebruikelijk voor het concern, verlaagde Aegon destijds de winstprognose. De opvolger van Kees Storm wees de lage rentevoet, oninbare vorderingen in de obligatieportefeuille en de neergang op de aandelenmarkten aan als factoren die de resultaten sterk hebben beïnvloed.

De totale omzet van Aegon kwam vorig jaar 2 procent lager uit op 31,14 miljard euro. Vooral de beleggingsopbrengsten liepen relatief sterk terug, met 6 procent in vergelijking met 2001 tot een bedrag van 9,37 miljard euro. De premieomzet daalde met 1 procent tot 21,36 miljard. De bancaire activiteiten leverden met een plus van 8 procent (416 miljoen euro) bescheiden tegenwicht.

In het beleggingsresultaat zit een bedrag van 758 miljoen euro uit het spaarpotje van in het verleden gerealiseerde beleggingswinsten. In de afgelopen jaren kwam ruim 20 procent van de winst op deze manier tot stand. Aegon maakte donderdagochtend bekend met ingang van 2004 van deze bekritiseerde methode af te stappen. Het gerealiseerde gedeelte van de herwaarderingsreserve -per 31 december 2002 2,06 miljard euro- dat niet aan het resultaat van dit boekjaar wordt toegekend, komt eind dit jaar ten gunste van de algemene reserve.

De lasten stegen over 2002 in totaal met 2 procent tot 29,30 miljard euro. Aegon moest de stroppenpot met 817 miljoen euro aanvullen voor risico’s in met name de Verenigde Staten. Ook moest de bankverzekeraar versneld afschrijven op aankopen, een post van 450 miljoen euro. Beleggingsproducten met een gegarandeerde uitkering zorgden verder voor een verlies van 482 miljoen euro.

De drie belangrijkste markten voor Aegon zijn de VS, goed voor de helft van de winst, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Ook na correctie voor de lagere dollarkoers stonden de resultaten aan de overkant van de Atlantische Oceaan stonden het meest onder druk. Wisselkoerseffecten hadden een negatief effect van 2 procent op de nettowinst. Daartegenover stond een effectieve lastendruk die met 19 procent in 2002 9 procentpunten onder die in 2001 lag.

Zoals momenteel gebruikelijk in de financiële sector, laat het concern een winstverwachting voor 2003 achterwege. „De bedrijfsonderdelen zijn gezond. Wij zien uit naar winstgevende groei van de nieuwe productie en lagere kostenniveaus.”

Aegon zal KLM-topman Leo van Wijk voordragen voor de raad van commissarissen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer