Verburg vreest rechtszaken om ruiming niet
DEN HAAG (ANP) – Minister Verburg (LNV) ziet rechtszaken die worden aangespannen om ruiming van drachtige geiten op Q–koortsbedrijven tegen te houden met vertrouwen tegemoet. „We hebben er al een paar achter de rug", stelde de bewindsvrouw vrijdag na afloop van het kabinetsberaad.
Vrijdag begon in Den Haag nog de zaak van de Nederlandse Geitenhouders Vakbond (NGHV) die vindt dat gezonde dieren niet geruimd zouden moeten worden. In totaal moeten naar schatting 40.000 drachtige geiten worden gedood op bedrijven waar Q–koorts is vastgesteld. Tot vrijdag waren er volgens het ministerie van LNV bijna 13.000 geiten geruimd. De ziekte maakte vorig jaar bijna 2300 mensen ziek; zes personen overleden door Q–koorts.Volgens Verburg weten de meeste geitenhouders „heel goed waarom dit moet gebeuren”. Ze wees er vrijdag wederom op dat het risicio dat de bacterie vrijkomt op de bedrijven vele malen groter is dan op een kinderboerderij. „Bij abortussen op een bedrijf komen miljarden bacteriën vrij. Op een kinderboerderij is dat vele malen minder”, aldus de minister die mensen wel aanraadt om na te denken als ze een kinderboerderij bezoeken. Ze gaf aan dat de bacterie nu eenmaal in het milieu zit en dat er nu eenmaal nooit 100 procent zekerheid is te geven. „Wees zorgvuldig en zorg altijd dat je aan de voorkant van de geit blijft”.
De minister besloot eerder dat de geiten op kinderboerderijen en zorgboerderijen niet gedood hoeven te worden. Wel moeten de dieren ver weg van bezoekers hun lammetjes krijgen. Verburg benadrukte dat ze de adviezen van deskundigen opvolgt. „We weten niet alles van de Q–koortsbacterie, maar we nemen proportionele maatregelen en willen niet overal de geiten ruimen”.
In een brief aan Brigitte Bardot, het voormalig Franse fotomodel dat zich nu sterk maakt voor dierenrechten, laat Verburg weten dat het besluit om de dieren te gaan ruimen, een van de moeilijkste beslissingen in haar leven was. Bardot had Verburg verzocht te stoppen met het preventief ruimen van geiten, schapen en bokken. „Het is een tragedie, een drama. Anders kan ik het niet zeggen”, aldus Verburg die Bardot voorhoudt dat zij er alles aan doet om te voorkomen dat „een aanpak als deze opnieuw nodig zal zijn”.