Jongere valt niet af door lijnen
Jongeren tussen 12 en 18 jaar die aan de lijn doen, zijn vier jaar later niet slanker geworden. Ze zijn nog steeds in verhouding zwaarder dan hun leeftijdsgenoten die niet hebben geprobeerd af te vallen. Jongeren die ouders hebben die vinden dat hun kind te dik is, lijden het meest onder hun vermeende overgewicht.
Dat heeft voedingsdeskundige Harriëtte Snoek uitgezocht in een onderzoek naar het eetgedrag binnen gezinnen. Snoek volgde daarvoor 428 gezinnen met jongeren in de middelbareschoolleeftijd gedurende vier jaar en promoveert deze maand aan de Radboud Universiteit in Nijmegen op de resultaten.Snoek denkt dat de lijnende jongeren niet structureel slanker worden, omdat ze tijdens hun pogingen om af te vallen ook vreetbuien hebben. Dat kan zelfs enige tijd duren, waardoor het aantal verloren kilo’s er weer aan vliegt. Bovendien is bekend, aldus Snoek, dat het lichaam van een lijner ’in de spaarstand’ gaat, dus de vetverbranding zo efficiënt mogelijk regelt. Dat maakt dat zwaardere mensen moeilijker afvallen.
Van de onderzochte ouders was 10 tot 20 procent ontevreden over het lichaamsgewicht van hun kind. Hoe kritischer de ouders zijn, hoe ongelukkiger de jongere zich voelt over zijn lichaam. Snoek noemt dat zorgelijk, want gebrek aan zelfrespect kan leiden tot eetproblemen. Overigens hebben ouders bij jongere kinderen nog wel enige gunstige invloed, want kleuters die geneigd waren, snoep te pakken tijdens hun spel, kozen gezondere producten, als hun moeder in de buurt was.
Het goede nieuws is dat Snoek ook heeft vastgesteld dat de lijnende jongeren na vier jaar ook niet opmerkelijker dikker waren geworden.