Kerk & religie

„Ambassadeurs van Christus nodig in moslimwereld”

Juist nu de vijandigheid tegenover het Westen toeneemt, moeten zendelingen in islamitische landen ambassadeurs van Christus zijn, vindt Paul Bendor-Samuel, internationaal directeur van Interserve. „Moslims moeten zien dat het christelijk geloof niet hetzelfde is als het westerse imperialisme.”

Willem van Klinken
30 December 2009 21:54Gewijzigd op 14 November 2020 09:30
ZELHEM – Zendingswerkers in moslimlanden moeten bereid zijn een rol achter de schermen te spelen, vindt Paul Bendor-Samuel, internationaal directeur van Interserve. Foto RD
ZELHEM – Zendingswerkers in moslimlanden moeten bereid zijn een rol achter de schermen te spelen, vindt Paul Bendor-Samuel, internationaal directeur van Interserve. Foto RD

Bendor-Samuel is in Nederland voor de driejaarlijkse Arab World Conference van Interserve, dit jaar voor het eerst in Nederland. Tweehonderd zendingswerkers die voor de internationale zendingsorganisatie actief zijn in de Arabische wereld, zijn er sinds gisteren drie dagen lang bijeen voor ontmoeting, bemoediging en toerusting.De toegenomen vijandigheid tegen christenen in moslimlanden heeft alles te maken met de politieke situatie in de wereld, stelt de Brit. „Helaas hebben we in het Westen veel signalen afgegeven dat het christelijk geloof en imperialisme bij elkaar horen. Als Amerika als supermacht iets doet in de wereld, dan zijn het voor moslims christenen die dat doen.”

Aan die werkelijkheid kunnen zendingswerkers niets veranderen. Wat ze wel kunnen doen, is met hun houding een verschil maken. „Als je in de praktijk vriendschap toont en laat zien dat je een gewoon mens bent, kun je bruggen bouwen”, aldus Bendor-Samuel.

Hij verwijst naar zijn eigen ervaring in Tunesië, waar hij twaalf jaar als arts werkte, voordat hij zes jaar geleden aantrad als directeur van Interserve. „Ik was daar tijdens twee golfoorlogen, maar ik heb nooit een probleem gehad met de Tunesiërs, hoewel mijn eigen land, Groot-Brittannië, Irak bombardeerde. De mensen demonstreerden daartegen op straat, maar onze vrienden zeiden: „We weten dat jullie anders zijn.””

Interserve legt veel nadruk op ”holistische zending”, legt de Brit uit. „Gods werk raakt niet alleen het geestelijke, maar ook het aardse. Ook het dagelijks werk is een dienst in Gods Koninkrijk.” Vandaar dat de organisatie mensen uitzendt in allerlei beroepen, van arts tot zakenman.

Gezien de situatie in de landen waar Interserve werkt, moet dat ook wel. De zendingsorganisatie richt zich op landen in Azië en de Arabische wereld die geen openlijke zending toelaten. Bendor-Samuel: „We willen bewust werken onder de minst bereikte bevolkingsgroepen.”

Terughoudend

Kerken in de moslimwereld zijn vaak kwetsbaar en worstelen om te overleven. Zending in zo’n omgeving vraagt terughoudendheid, benadrukt Bendor-Samuel. „Je moet geen methoden gebruiken die het leven voor de lokale christenen bemoeilijken.”

Lokale kerkleiders waarderen het zeer als er buitenlanders naast hen komen staan, alleen maar om ze te bemoedigen, is zijn ervaring. „Dat voelt misschien niet als iets groots om te doen, maar het is voor hen een bewijs dat ze niet vergeten worden en het helpt hen om dingen te doordenken. We moeten bereid zijn om zo’n rol achter de schermen te spelen.”

Zending wordt steeds meer een aangelegenheid van de kerk wereldwijd, signaleert de Brit. „Ongeveer een kwart van onze werkers komt uit India, Maleisië, Hongkong, Singapore en Brazilië, en dat aandeel zal alleen maar toenemen.” Dat betekent niet dat westerse christenen zending aan anderen kunnen overlaten en zich alleen maar moeten richten op hun eigen omgeving. „De zending moet zich blijven richten op degenen die geen stem hebben.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer