Zes hoge minaretten op site Plantagekerk
Ds. N. van der Want, hersteld hervormd predikant in Schiedam, wachtte dinsdag een onaangename verrassing toen hij de website van zijn gemeente aanklikte: er verscheen een grote moskee met zes hoge minaretten op het scherm. „Ik schrok enorm.”
Niet de gegevens van zijn hersteld hervormde gemeente kreeg ds. Van der Want onder ogen toen hij naar plantagekerkschiedam.nl surfde, maar een afbeelding van de reusachtige Sultan Ahmetmoskee in Istanbul, ook wel de Blauwe Moskee genoemd. Islamitische haatteksten hadden de plaats van zijn meditaties ingenomen.Zijn eerste reactie was er een van schrik. „Ik wist niet wat ik zag: een moskee, badend in het licht, een zwarte achtergrond, felgekleurde teksten en afbeeldingen van allerlei symbolen en wapens. Het geheel maakte een bedreigende indruk”, aldus ds. Van der Want. Inmiddels is de ‘oude’ site weer in de lucht.
De predikant overweegt aangifte bij de politie te doen. Hij heeft al contact gehad met de politie Rotterdam-Rijnmond. Ook heeft hij, kort na de ontdekking van de kraak, onder anderen SGP-Kamerlid Van der Vlies op de hoogte gesteld. „Misschien kunnen zij nagaan wie de daders zijn en welke motieven er achter deze actie schuilgaan.”
Van een misplaatste grap lijkt geen sprake te zijn, zegt de predikant. Een woordvoerder van de politie die de website bekeek, is dezelfde mening toegedaan. „Het was niet zomaar een kwajongensstreek”, aldus de zegsman. „Daarvoor oogde het net even te serieus. Aangifte is wat ons betreft op zijn plaats.”
De hackers lieten een handtekening op de website achter: Hitman Hacker. De naam is bij de politie Rotterdam-Rijnmond niet bekend, maar een zoekactie op internet levert binnen enkele seconden tienduizenden hits op. „This Hack iS To DeFend Islam”, voegden de hackers toe aan de facelifts waarvan zij andermans websites voorzagen – „Deze hack bedoelt de islam te verdedigen.”
De cybercriminelen lieten ook een verwijzing naar het recente minarettendebat in Zwitserland achter. In een van zijn laatst gehouden preken ging ds. Van der Want op die discussie in, ook omdat zij in Nederland speelde na een motie van de SGP. „Ik leg wel vaker de vinger bij de brutaliteit waarmee de islam zich in Nederland manifesteert. De islam is een gevaarlijke religie die allerlei vormen aanneemt, maar in de kern uit is op wereldheerschappij. Of er een verband is tussen mijn uitlatingen en deze hack weet ik niet.”
E. van den Berg, die met zijn bedrijf Isidorusweb websites voor religieuze instellingen beheert, vermoedt dat er een Turkse of Marokkaanse groep achter de kraak schuilgaat. „De naam van de afzender komt mij niet onbekend voor.” Hij heeft de webmaster van de Plantagekerk aangeboden te helpen bij een verbetering van de beveiliging. „Het is zaak dat enkele digitale poorten worden gesloten, zodat de hackers voortaan wel kunnen aankloppen, maar niet naar binnen kunnen.”