Krachtig herstel na beroerde start
Hoewel menig belegger aan het begin van het jaar dacht dat 2009 net zo’n rampjaar zou worden als 2008, bleek het tegendeel waar. De toonaangevende AEX-index stond in de laatste handelsweek op 333,60 punten, het hoogste punt van het jaar en maar liefst 35 procent hoger dan de slotstand van 2008.
„Het was een jaar van opluchting”, zegt Michel van der Stee, beleggingsstrateeg bij Van Lanschot. De angst voor de gevolgen van de kredietcrisis zorgde de eerste maanden van het jaar wereldwijd voor grote paniek op de beurzen. „Het zag er allemaal heel somber uit, beurzen raakten in een vrije val, er was heel veel onzekerheid over het voortbestaan van het financiële bestel en de economische vooruitzichten waren slecht”, aldus Van der Stee.Ook het Damrak lieten deze zorgen niet onberoerd: de AEX, de index van meest verhandelde fondsen, begon het jaar met een meer dan twee maanden durende duikvlucht tot ruim onder de 200 punten. „De financiële crisis, die eigenlijk haar oorsprong vond in de zomer van 2007, kwam volledig tot uiting in 2008 waardoor de beurzen in maart 2009 hun dieptepunt bereikten. Achteraf gezien bleek dat een paniekerige overreactie te zijn”, aldus Stan Westerterp, vermogensbeheerder bij Eureffect.
Vanaf maart begon de beurs aan een ongekende opmars tot de huidige stand. Van der Stee vergelijkt het krachtige herstel met een veer: „Hoe verder je hem indrukt, hoe krachtiger hij terugkomt.”
Het beursherstel was vooral te danken aan draconische maatregelen van centrale banken en overheden om het financiële systeem overeind te houden. Ook kregen de beurskoersen een impuls van meevallende bedrijfsresultaten en de extreem lage rentes.
De lage rentestand was voor sommige particulieren reden om hun geld over te boeken van een spaarrekening naar een beleggingsrekening. „Een spaarrekening of een spaardeposito levert heel weinig op, dus ga je op zoek naar een alternatief”, aldus Westerterp.
Maar nog lang niet alle particuliere beleggers, van wie velen zwaar het schip ingingen in 2008, keerden terug naar de beurs. Met de kelderende beurskoersen nog op het netvlies (de AEX verloor vorig jaar ruim de helft van zijn waarde), kijken zij de kat uit de boom.
Van der Stee: „Op feestjes hoor ik nog niemand over aandelen praten.” Reden voor euforie is er volgens hem dan ook niet. „De AEX koerst nog altijd zo’n 35 procent onder het niveau van eind 2007, toen de index boven de 500 punten noteerde”, aldus de marktstrateeg.
Beleggers die dit jaar in fondsen stapten zoals uitzender Randstad en chipmachinefabrikant ASML hoor je daar echter niet over klagen. Deze aandelen behoorden tot de grote winnaars in de AEX met koerssprongen variërend van 80 tot liefst 140 procent.