„Politieke oorlog Europese ngo’s tegen Israël”
Europese mensenrechten- en hulporganisaties voeren een politieke oorlog tegen Israël. Dat stelt NGO-Monitor, een rechtse Israëlische ngo, in een rapport. Organisaties die het moeten ontgelden, zijn onder meer Amnesty International, Christian Aid, Oxfam, Finn Church Aid, Diakonia en Cordaid.
De Israëlische woede richt zich met name op het gezamenlijke rapport ”Failing Gaza. No rebuilding, no recovery, no more excuses”, dat werd gepubliceerd door deze Europese ngo’s. Het is een van de rapporten die verschenen na de verwoestende Israëlische aanval op Hamas in Gaza een jaar geleden.Volgens NGO-Monitor worden veel van de claims in het rapport niet ondersteund door geloofwaardig bewijs en reflecteren ze dubbele standaarden. „Door deze systematische vooringenomenheid ten opzichte van Israël zijn deze ngo’s hun achtenswaardigheid verloren. Europese regeringen die dergelijke aanvallen financieren zijn medeverantwoordelijk voor dit misbruik”, zegt Gerald Steinberg, voorzitter van NGO-Monitor.
NGO-Monitor is opgericht door Steinberg, een politiek wetenschapper en veiligheidsanalist, en Yisrael Harel, een prominente Israëlische kolonist en columnist.
Externe invloed
Israëlische vredesorganisaties en mensenrechtengroepen krijgen al jaren financiering en morele steun van Europese regeringen en, in mindere mate, uit Washington. Veel rapporten van internationale groepen kwamen tot stand met hulp van Israëlische vredesactivisten.
De poging om vredesgroepen in diskrediet te brengen, is geïntensiveerd sinds de mensenrechtenschendingen toenamen en de nederzettingenactiviteit werd uitgebreid – een doorn in het oog van veel westerse regeringen.
In hun rapport ”Trojan Horse. The Impact of European Government Funding for Israeli ngo’s”, geven Steinberg en Harel –naar eigen zeggen– „een gedetailleerde analyse van financiering van sterk gepolitiseerde Israëlische ngo’s door buitenlandse regeringen.”
„Ngo’s hebben veel politieke en wettige macht in Israël, vooral omdat ze de raamwerken en de taal van mensenrechten en humanitaire hulp aan de Palestijnen gebruiken. Deze ngo’s vormen een belangrijk en vaak verborgen kanaal voor externe invloed in het Israëlische buitenlandse en veiligheidsbeleid”, staat in de NGO-Monitor. „Door genereuze financiering door externe donors kan het ngo-netwerk in Israël bepaalde politieke ideologieën promoten en op veel punten oppositie voeren tegen het beleid van de democratisch gekozen regering”, gaat het verder.
Schemergebied
Het rapport ”Trojan Horse” noemt meer dan twintig Israëlische ngo’s waar „een gebrek aan transparantie en verantwoordelijkheid” zou heersen, waaronder B’Tselem en Ir Amim. B’Tselem stelt al twintig jaar Israëlische mensenrechtenschendingen in de Palestijnse gebieden aan de kaak, Ir Amim richt zich op ontwikkelingen in Oost-Jeruzalem.
Didi Remez, voorheen woordvoerder van Peace Now, zegt dat overheidsfunctionarissen een steeds actievere rol spelen „in een agressieve campagne tegen interne dissidentie.” NGO-Monitor is geen objectieve waakhond, stelt Remez. „ Het is een partijdige operatie die haar ideologische tegenstanders onderdrukt met geraffineerd gebruik van dubieuze technieken: zwarte lijsten en filtering van feiten.”
Remez: „Als Israëlische neoconservatieven echt transparantie willen, waarom zullen we hen dan niet aan hun woorden houden?” Hij roept op tot een goede controle van de financiering van organisaties die de bouw van nederzettingen in de bezette gebieden bevorderen. „Honderden miljoenen dollars aan Israëlisch belastinggeld en Amerikaanse belastingvrijstellingen, vaak verborgen voor het publieke oog, zijn de drijvende kracht achter de nederzettingenbouw.”
Als voorbeeld noemt hij Shuva Israel, een christelijk zionistisch fonds. „Hoe lang kan de Amerikaanse belastingbetaler zich nog vinden in de belastingvrijstelling van Shuva Israel, als hij weet dat daardoor de bouw van nederzettingen gesteund wordt, zelfs die van nederzettingen die onder de Israëlische wet illegaal zijn?”, zegt Remez.
Blokkade
Ondertussen zei Ban Ki Moon, secretaris-generaal van de Verenigde Naties, gisteren dat Israël de „onacceptabele en contraproductieve” blokkade van hulptransporten naar de Gazastrook moet beëindigen. Een jaar na het begin van de oorlog in de Gazastrook lijkt de situatie van de circa 1,5 miljoen inwoners van het gebied hopeloos en volgens Ban Ki Moon is een „fundamenteel andere aanpak” nodig.
Ban uitte niet alleen kritiek op Israël. De naar eigen zeggen „diep bezorgde” Ban Ki Moon vindt dat ook Hamas het geweld moet afzweren en dat deze radicaalislamitische beweging het internationaal recht moet respecteren.