Missie Afghanistan: zeker 80 burgers gedood
Zeker tachtig burgers zijn gedood en 120 gewond geraakt sinds medio 2006, toen de Nederlandse missie in Afghanistan begon. Het grootste deel van de slachtoffers viel in de provincie Uruzgan en kwam door toedoen van Nederlandse militairen.
Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag gemeld. Verder blijkt dat Nederland tot nu toe in totaal 350.000 euro uitkeerde aan nabestaanden en aan eigenaren van huizen, vee en akkers die schade hadden opgelopen door militaire acties.RTL Nieuws kwam woensdag als eerste met cijfers hierover na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Daarbij zou het gaan om 110 doden en negentig gewonden. Maar het ministerie corrigeerde die gegevens op het laatste moment. Volgens een woordvoerster was er intern een foutje gemaakt met een kolom, zo liet zij aan het ANP weten. RTL Nieuws baseert zich op gegevens van de Verenigde Naties en houdt vast aan de genoemde aantallen, staat op de site van de omroep.
Defensie doet nooit mededelingen over aantallen slachtoffers aan vijandelijke zijde. Af en toe komen wel berichten naar buiten over burgerslachtoffers. In vijftien gevallen waarbij slachtoffers zijn gevallen, geeft Defensie aan dat de veroorzaker onbekend is.
De meeste burgerdoden vielen bij de slag om Chora in juni 2007. Tijdens de enkele dagen durende strijd kwamen volgens Defensie dertig tot veertig burgers om en raakten ongeveer zeventig inwoners gewond.
De Nederlandse militairen sloegen toen samen met hun Afghaanse collega’s een aanval van de Taliban af. Daarbij werd ook vuur– en luchtsteun ingezet. Het Openbaar Ministerie in Arnhem oordeelde later dat de militairen binnen de grenzen van het oorlogsrecht en de geldende geweldsinstructie waren gebleven.
Uit de vrijgegeven cijfers blijkt volgens RTL Nieuws dat maar weinig nabestaanden van gedode Afghanen een vergoeding ontvangen van Nederland. Het grootste deel betreft materiële schade.
Nederland betaalt volgens Defensie in Uruzgan soms ook mee aan schade die is veroorzaakt door coalitietroepen. In de provincie zijn onder meer Amerikanen, Australiërs en Afghanen actief.
SP–Tweede Kamerlid Van Bommel wil dat minister van Defensie Van Middelkoop de Kamer „onmiddellijk" uitvoerig informeert over burgerslachtoffers en schadevergoedingen.