Desi Bouterse aast weer op de macht
De Surinaamse ex-dictator Desi Bouterse ruikt opnieuw de macht.
Recente opiniepeilingen hebben uitgewezen dat de bevolking het vertrouwen in de huidige regering van president Ronald Venetiaan vrijwel volledig heeft verloren. Koren op de molen van Bouterse, voorzitter en parlementariër van de oppositionele Nationale Democratische Partij (NDP). „De dagen van de regering zijn geteld”, zo voorspelde hij tijdens een partijbijeenkomst.
Volgens Bouterse heeft de regering-Venetiaan, die sinds 2,5 jaar in het zadel zit en halverwege de reguliere termijn is, op alle fronten gefaald. Tijdens de bijeenkomst van zijn partij, die werd bezocht door meer dan 1000 aanhangers, zei hij Venetiaan te hebben geadviseerd de eer aan zichzelf te houden. „Suriname is onder Venetiaan een grote puinhoop geworden.”
Bouterse speelde handig in op de uitkomsten van een recente opiniepeiling, waaruit bleek dat de bevolking de huidige regering slechts een 3,8 als rapportcijfer geeft. De ex-dictator constateerde verheugd dat volgens datzelfde onderzoek de kiezers het meeste vertrouwen hebben in hem en in voormalig president Jules Wijdenbosch. Dat laatste is opmerkelijk omdat onder Wijdenbosch, die van 1996 tot 2000 aan de macht was, de chaos in Suriname compleet was en zijn Democratisch Nationaal Platform 2000 (DNP2000) bij vervroegde verkiezingen in mei 2000 werd vermorzeld. Wijdenbosch was in 1996 door Bouterse zelf naar voren geschoven als president, maar de twee kregen in 1999 knallende ruzie, waarna Wijdenbosch zijn eigen partij oprichtte.
Bouterse hemelde de rol van zijn militaire bewind in de jaren tachtig op. Hij kondigde aan dat binnenkort een boek over die periode zal verschijnen en dat er documentaires op televisie zullen worden vertoond. De oud-legerleider wordt gezien als hoofdverdachte van de Decembermoorden van 1982, toen vijftien tegenstanders van zijn regime zonder vorm van proces werden geëxecuteerd. Het onderzoek naar dit drama wordt naar verwachting voor het einde van dit jaar afgerond.
Bouterse hekelde opnieuw de rol van Nederland met betrekking tot Suriname. „Nederland heeft als kolonisator van een groot deel van de Surinaamse bevolking moderne slaven gemaakt”, aldus Bouterse, die in het voormalige moederland bij verstek tot elf jaar cel is veroordeeld wegens betrokkenheid bij cocaïnesmokkel.