Kans op bijstand voor geitenboer
Het kabinet overweegt boeren die door de Q-koorts zijn getroffen en een beroep moeten doen op de bijstand, tijdelijk te ontzien.
Zo zei minister Verburg (Landbouw) vrijdag na de ministerraad dat „nu in de speciale situatie” met ruimingen van geiten, de vermogenstoets buiten beschouwing gelaten kan worden. Hierdoor hoeven de geitenhouders niet eerst hun vermogen, zoals hun boerderij, ‘op te eten’ voordat ze een uitkering krijgen.Verburg heeft dit besproken met collega-minister Donner (Sociale Zaken). Hij zei dat voor een besluit eerst overleg nodig is met staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) die over de bijstand gaat. Zij was niet bij de ministerraad aanwezig.
Bovendien wees de minister erop dat gemeenten zelf (financieel) verantwoordelijkheid zijn voor de uitvoering van de bijstand. Gemeenten in de door Q-koorts getroffen gebieden kunnen volgens hem ook zelf hun beleid aanpassen.
Sinds vrijdagavond 19.00 uur geldt er in verband met de Q-koorts een volledig aanvoerverbod voor de melkschapen- en -geitensector, zo maakte de minister vrijdagavond bekend.
Tot nu toe mochten alle melkschapen- en melkgeitenbedrijven in Nederland met meer dan vijftig dieren gevaccineerde dieren aanvoeren. Op aandringen van de Tweede Kamer verbiedt Verburg het aanvoeren van dieren op alle schapen- en geitenmelkbedrijven. Dit geldt zowel voor gevaccineerde als voor niet-gevaccineerde dieren.
De veiligheidsregio Limburg-Noord verwijt de ministers Verburg en Klink (Volksgezondheid) chaos en onduidelijkheid bij de bestrijding van Q-koorts. Voorzitter en burgemeester van Venlo Bruls heeft dat gisteren in Den Bosch gezegd na bestuurlijk overleg met gemeenten, politie, bestuurders van de provincie, vertegenwoordigers van het ministerie van Landbouw, de GGD’s en de Voedsel en Waren Autoriteit over de uitvoering van de ruiming van drachtige geiten.
Als vertegenwoordiger van 21 Limburgse gemeenten noemde Bruls het ongekend dat de ministers vorige week maatregelen hebben aangekondigd waarvan was te voorzien dat ze deze week achterhaald zouden zijn. Het is volgens hem vervolgens schandalig dat de Tweede Kamer op woensdag informatie krijgt over aanvullende maatregelen en de burgemeesters die pas een dag later ontvangen. De regio voelt zich tot dusver niet serieus genomen.
„Wij gaan over de bestrijding van infectieziekten. We zijn in staat om deze crisis te controleren. We hebben dat bewezen in het geval van de grieppandemie”, zei Bruls. „Er zijn te veel overleggen. Ik wil de regie en die ga ik pakken ook”, dreigde hij.
De burgemeester wil bovendien van het ministerie van Landbouw duidelijkheid over de datum dat de ruiming ten einde is. Bruls zegt dat 15 januari eerst als deadline is genoemd, maar dat die datum onhaalbaar is.
Het ministerie van Landbouw organiseerde vrijdag in vier getroffen regio’s bijeenkomsten met bestuurders over de ruiming van geiten. Ze worden bijgepraat over het plan van aanpak. Burgemeesters van gemeenten in Brabant en Limburg waren uitgenodigd op het provinciehuis in Den Bosch.
De operatie begint vandaag met de identificatie en taxatie van drachtige geiten op drie van in totaal zestig besmette bedrijven. Op maandag worden de eerste geiten gedood en afgevoerd. Burgemeesters worden individueel geïnformeerd als besmette bedrijven in hun gemeente worden geruimd.