Doekje voor mannen met lef
Er is niets nieuws onder de zon. Dat blijkt ook nu weer. De pochet is, na lange tijd, terug in het modebeeld. Het begon op de catwalk in Italië, maar ook in Nederland verovert het doekje meer en meer terrein. Nu moet bij mannen het lef nog groeien om het doekje met verve te dragen. Rond de kerstdagen misschien?
Veel nieuws op het terrein van de mannenmode komt uit Italië. Zo ook de trend om weer pochetjes te gaan dragen. Dat was in juni al te zien op de toonaangevende mannenmodebeurs Pitti Uomo in Florence, waar veel modemerken hun collecties showden. Wat opviel waren de felle kleuren, met name in schoenen en accessoires. En dus de grote hoeveelheid pochetten die in de kostuums werd gedragen. Nee, niet zoals grootvader die zijn driedelig kostuum bij bijzondere gelegenheden opleukte met een kleurig zakdoekje. Maar helemaal passend bij het pak van nu. En vooral: erg fleurig.Dezelfde stof
Inmiddels is de trend ook in Nederland zichtbaar. In najaarscollecties worden pochetten soms zelfs standaard bijgeleverd, zoals bij het Italiaanse overhemdenmerk Punto Italiano. Het viert volgens eigen zeggen de pochettrend door klanten bij aankoop van een overhemd een gratis exemplaar te geven. De pochetten zijn van dezelfde stof gemaakt, waardoor het niet langer zoeken is naar exact de juiste kleur. Op de website van het label, dat sinds 2008 bestaat en in Rome is gevestigd, worden vouw- en draagtips gegeven. Zo is het volgens Punto Italiano helemaal niet nodig om een pochet én een stropdas te dragen. Dat scheelt weer, ’s morgens voor de spiegel.
Studentenkringen
Op de kostuumafdeling van modezaak Jac Hensen in Amersfoort herkennen ze de comeback van de pochet. Vooral in de zakelijke kostuums wordt de pochet er tegenwoordig weer standaard bij verkocht. Bij de trouwkostuums is een pochet eigenlijk altijd een blijver gebleven. Eigenaar Jac Hensen: „Op die dag willen mensen toch iets bijzonders, iets anders dan anders.”
De meeste pochetkopers zijn mannen die er geen moeite mee hebben wat op te vallen, denkt Hensen. Hij herkent dat de pochetjes juist ook in studentenkringen weer in opkomst zijn. „Van die jonge jongens vinden het leuk om er met hun outfit uit te springen.”
Lefdoekje
De trend in Italië is voornamelijk fel en contrastrijk. Goed passend dus bij het woord lefdoekje, zoals de pochet in de wandelgangen ook wel wordt genoemd. Bij Jac Hensen merken ze dat klanten nog wat voorzichtig zijn en zoeken naar een pochet in de kleur van het overhemd of de stropdas. De kledingzaak verkoopt voornamelijk effen exemplaren. Rond Kerst durven mannen volgens Hensen qua kleding meer. Hij hoopt rond deze tijd dan ook een grotere hoeveelheid pochetten te verkopen.
Hóé een pochet gedragen wordt, is aan de klant. Zeker de ervaren pochetdrager kiest daarvoor een van de vele modellen. Bij de trouwkostuums doet de verkoper vaak voor hoe de pochet in het zakje gestoken kan worden. „Vaak vindt een aanstaande bruidegom het fijn wanneer we de pochet er vast innaaien, zodat hij op de ochtend van de trouwdag niet voor een vouwprobleem komt te staan.”
puntoitaliano.nl voor vouwtips.
Tikkeltje elitair
Zonder voelt hij zich kaal. Zodra Kees Bax (56) uit Waddinxveen een jasje aantrekt, zit daar steevast een pochetje in. Lachend: „Het is een beetje mijn handelsmerk geworden.”
De pochet past volgens hem bij een enigszins klassieke, Engelse stijl. „Het oogt ook een tikkeltje elitair, daar houd ik wel van.” Wel merkt Bax dat de eerste indruk die anderen van hem hebben, vaak een enigszins arrogante is. „Ik moet daarom wat aardiger zijn om die gedachte te doorbreken. Mensen zeggen wel eens na zo’n eerste kennismaking tegen me: „Je valt toch wel mee.”
Met anderen heeft hij door zijn kledingkeuze juist weer wat sneller contact. „Je trekt toch personen aan die zich in jouw stijl herkennen.”
Op de zondagsschool waar Bax meester is, krijgt hij regelmatig reacties op zijn kleding. „Kinderen vragen dan: „Wat draagt u nou voor een zakdoekje?” Van zulke opmerkingen kan ik wel genieten.”
Voor zijn werk als apotheker en kwaliteitsmanager is een pochet niet noodzakelijk. „Maar ik vind het zelf wel passend bij de functie om er netjes uit te zien. Bij bijvoorbeeld een notaris verwacht je ook geen shabby kledingstijl.”
Bax zoekt zijn pochetjes bewust uit. „Ik heb inmiddels zo’n twee schoenendozen vol. Dus er is altijd wel wat te kiezen.” Vaak legt hij de avond van tevoren de juiste pochet klaar. „Die keuze luistert wel nauw. Een pochet in dezelfde kleur als het overhemd of de strop moet ook wel precies dezelfde kleur hebben, anders is het net te veel.”
Voor de beginnende pochetdrager adviseert hij een wit exemplaar. „Dat combineert goed met een wit overhemd.” Zelf durft hij wel voor wat meer opvallends te gaan. „Strop én pochet mogen wat mij betreft wel een patroon hebben, maar dan kies ik ze wel zo uit dat ze bij elkaar staan.”
Volgens de etiquette
In het veelgebruikte ”Blauwe boekje”, een stijl- en etiquettegids geschreven door etiquette-experts Stefan de Vries en Roel Wilbrink, komt ook de pochet aan bod. Enkele regels:
Een pochet geeft kleur aan kleding en kan ook als u geen das draagt het ensemble maken of breken.
Een goede pochet is met de hand gerold en vastgezet. Kant-en-klare pochetten of met een kartonnetje zijn uit den boze.
Een pochet is gemaakt van zijde, katoen of linnen in de kleur van de hemd of de das.
Een pochet heeft nooit hetzelfde motief als de das.
Bij formele gelegenheden is wit katoen een goede keus.
Duw met een vinger het doek door een rondje van duim en wijsvinger, vouw hem dubbel en steek de pochet nonchalant in de borstzak. De pochet opvouwen als een enveloppe kan ook.