Buitenland

„Verdrag klimaat nog ver weg”

De onderhandelingen over een nieuw klimaatverdrag leken vrijdagmorgen weer volledig in het honderd te lopen. Dat heeft de Zweedse milieuminister Andreas Carlgren vrijdag gezegd.

Van onze verslaggever
18 December 2009 10:58
Nu Obama is gearriveerd is de bewaking vele malen streger geworden. Foto RD
Nu Obama is gearriveerd is de bewaking vele malen streger geworden. Foto RD

Delegatieleden beschrijven de situatie als „verwarrend” en „hopeloos.” Ook andere afgevaardigden op de klimaatconferentie erkennen dat besloten onderhandelingen keer op keer vastlopen.Een concepttekst voor een verdrag dat vannacht geschreven werd door een kleine groep landen, waaronder Groot-Brittannië, de VS en Australië, is vannacht na verhitte discussies verworpen. Een onderhandelaar van een ontwikkelingsland betreurde dat zeer.

Een overeenkomst lijkt nog ver weg door aanhoudende onenigheid tussen ontwikkelde en ontwikkelingslanden. Volgens Carlgren is het nu aan de wereldleiders om alsnog een akkoord te bereiken. De regeringsleiders, waaronder ook Obama, wonen vandaag de laatste vergadering van de VN-klimaattop bij.

Eenduidig is de berichtenstroom allerminst. Zo hebben staatshoofden en ministers van dertig invloedrijke landen vannacht constructief overleg gevoerd op een besloten minitop, aldus de voorzitter van de klimaatconferentie in Kopenhagen, de Deense premier Lars Lokke Rasmussen. Daarmee was de hoop op een akkoord over maatregelen tegen klimaatverandering toegenomen. Vanmorgen werd dit overleg voortgezet.

De Zweedse premier Frederik Reinfeldt zei dat China en India zich niet constructief hadden opgesteld. Ook de VS hebben onvoldoende gedaan, aldus de premier. Veel leiders hebben hun hoop gevestigd op de Amerikaanse president Barack Obama om het overleg vlot te trekken. Hij neemt op deze slotdag van de top deel aan de gesprekken.

Vanmorgen werd nog hard gewerkt aan de onderhandelingstekst van het klimaatverdrag, die later op de dag aan de circa 120 regeringsleiders en staatshoofden ter goedkeuring moet worden voorgelegd.

Het aanvankelijke streven om te komen tot één concepttekst is losgelaten. Nu wordt in twee groepen de laatste hand gelegd aan een ”Kyotoprotocol tweede fase” en een nieuw protocol waarin onder meer de VS en China afspraken vastleggen. Beide landen hebben het Kyotoprotocol niet geratificeerd. De huidige procedure kan resulteren in twee akkoorden, die op termijn samengevoegd zullen worden tot één akkoord.

In de voorlopige tekst van het verdrag zou de passage zijn opgenomen dat de temperaturen wereldwijd in vergelijking met het pre–industriële tijdperk niet meer dan 2 graden Celsius mogen stijgen.

Uit een gelekt document van het VN-klimaatbureau zou echter blijken dat de huidige voorstellen leiden tot een gemiddelde temperatuurstijging van 3,9 graden Celsius wereldwijd.

Ook zou van rijke landen worden gevraagd vanaf 2013 jaarlijks een bedrag van 100 miljard dollar (68,7 miljard euro) in een klimaatfonds te storten. Ook de VS gaan bijdragen aan dat fonds.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer