Economie

KPN verwacht ruim miljard euro winst

Telecomconcern KPN heeft in het vierde kwartaal van vorig jaar -evenals in het derde- zwarte cijfers weten te schrijven. De nettowinst over de laatste drie maanden van 2002 kwam uit op een bescheiden 7 miljoen euro. Als gevolg van reorganisaties en afwaarderingen boekte het veelgeplaagde bedrijf over heel vorig jaar een recordverlies van ruim 9,5 miljard euro. Voor het lopende boekjaar rekent het concern op een winst van meer dan 1 miljard euro.

Redactie economie
3 March 2003 10:38Gewijzigd op 14 November 2020 00:10
DEN HAAG - KPN heeft over 2002 een nettoverlies van 9,54 miljard euro geleden. Het telecomconcern, waarvan het hoofdkantoor in Den Haag staat, noteerde daarmee het grootste verlies uit de geschiedenis van het bedrijf. Met een operationele winst in 2002 va
DEN HAAG - KPN heeft over 2002 een nettoverlies van 9,54 miljard euro geleden. Het telecomconcern, waarvan het hoofdkantoor in Den Haag staat, noteerde daarmee het grootste verlies uit de geschiedenis van het bedrijf. Met een operationele winst in 2002 va

KPN-topman A. Scheepbouwer toonde zich maandagmorgen bij de presentatie van de jaarcijfers een tevreden man. „Het herstel van KPN zet zich voort. Ondanks de zwakke economie zijn we erin geslaagd onze doelen te overtreffen.” Volgens Scheepbouwer zijn „de financiële risico’s waarmee KPN nog niet zo lang geleden werd geassocieerd drastisch gereduceerd.” Het telecombedrijf balanceerde in de tweede helft van 2001 op de rand van een faillissement. Een grootscheepse reorganisatie -inclusief duizenden ontslagen- waren noodzakelijk.

Scheepbouwer formuleerde voor 2002 een aantal financiële doelen die hij allemaal heeft gerealiseerd. Zo is de schuldpositie van KPN gedaald tot 12,35 miljard euro (doel: minder dan 13 miljard). Dit jaar wil de topman naar een schuldenlast van minder dan 10,5 miljard. Eind 2001 torste KPN een schuld van ruim 15,7 miljard (KPN deed aan de lopende band overnames en investeerde bijzonder fors in toekomstige technologie) met zich mee, waar het bedrijf bijna onder bezweek toen het marktsentiment tegen begon te zitten.

Ook de vrije kasstroom -geld dat bij KPN overblijft dankzij een stabiele omzet, licht stijgende winstmarges en fors lagere investeringen- ziet er met ruim 2,8 miljard euro een stuk florissanter uit en is eveneens beter dan het streefgetal van 2,3 miljard. De omzet van KPN liep vorig jaar met 1,6 procent licht terug tot 12,3 miljard euro.

Los van bijzondere posten als bijvoorbeeld afwaarderingen op UMTS-licenties zit het telecomconcern duidelijk weer in de lift. Over het vierde kwartaal van vorig jaar resulteerde dat in een winst van 103 miljoen euro (min 315 miljoen een jaar eerder). Over heel 2002 komt het verlies uit op 163 miljoen euro, tegen 1,4 miljard in 2001. De operationele winst in het vierde kwartaal steeg van 665 miljoen tot 1,27 miljard euro.

Beleggers op de Amsterdamse effectenbeurs toonden zich maandagmorgen tevreden over deze cijfers. Het aandeel KPN opende 2,6 procent hoger op 6,31 euro. Rond tien uur was er nog een plusje van 1,1 procent. Dat zal ook het gevolg zijn van de gematigd optimistische toon die Scheepbouwer voor het lopende jaar aanslaat. KPN rekent op een winst voor belastingen van meer dan 1 miljard euro. De grootste groei ligt naar verwachting bij de mobieletelefoondivisie: 5 tot 10 procent omzetgroei (vorig jaar 9,5 procent). De groei bij het vaste net zal tussen de 0 en 2 procent liggen (2002: 2 procent), verwacht KPN.

Het telecomconcern voert op dit moment besprekingen met de Belastingdienst over het overhevelen van de verliezen van KPN Mobile naar de holding. Op die manier denkt het concern over 2003 en 2004 een belastingbrief te ontlopen, wat weer gunstig is voor de vrije kasstroom.

Gestegen pensioenlasten doen een aanslag op het resultaat van KPN. In het eerste kwartaal van dit jaar is er al 52 miljoen bijgestort in de pensioenfondsen. KPN kampt op dit moment met een pensioengat van ongeveer 385 miljoen euro. Precieze berekeningen worden nog gemaakt. Het bedrijf gaat ervan uit deze tekorten over een periode van zeven jaar aan te vullen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer