Buitenland

Arme jongere naar top met Nederlands geld

KOPENHAGEN (ANP) – Minister Cramer van Milieu heeft donderdag kort gesproken met jongeren uit arme landen, die dankzij Nederlandse financiering op de klimaattop in Kopenhagen aanwezig zijn. Vijftig jongeren uit landen als Somalië, Afghanistan, Sri Lanka en de Malediven, konden dankzij het Nederlandse geld hun verblijf in de Deense hoofdstad betalen.

17 December 2009 16:05Gewijzigd op 14 November 2020 09:24

Ons land heeft 750.000 euro uitgegeven om de vijftig jongeren naar Kopenhagen te halen. Dat bedrag is besteed aan reis– en verblijfkosten, maar ook aan een training voor de jongeren, zodat zij voorbereid waren op de top.Omdat VN–klimaatbureau Unfccc meer mensen heeft geregistreerd dan er in het Bella Centrum passen, mochten veel van deze jongeren echter niet naar binnen. Vijf jongeren kregen een speciale pas waarmee ze toch naar binnen konden. Onder hen zijn Bogolo Kenewendo (22) en Yolisa Modise (22) uit Botswana. Zij hebben het geld dat ze kregen gedeeld, zodat ze allebei naar Denemarken konden komen.

„Toen de overheid hoorde dat we gesponsord werden, hebben ze ons zelfs toegevoegd aan de officiële delegatie. Daardoor kunnen we echt meepraten", aldus Kenewendo. „We houden een blog bij die door veel jongeren in Botswana gelezen wordt. We geven ze tips over wat ze kunnen doen om klimaatverandering tegen te gaan", aldus Modise, net afgestudeerd als econome.

Voordat de twee vrouwen naar Kopenhagen gingen wisten ze weinig over klimaatverandering. „Maar nu hebben we zoveel informatie dat we besloten hebben om in februari in Botswana een congres te organiseren. Op die manier willen we zoveel mogelijk mensen overtuigen hun gedrag aan te passen", stelde Kenewendo. „Het zijn kleine dingen, zoals recycling, die echt aan kunnen slaan in Botswana en zelfs voor banen kunnen zorgen", aldus Modise.

Don Gerritsen, de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger die aan de delegatie is toegevoegd, vindt het project belangrijk. „Op dit soort toppen zijn jongeren uit rijke landen altijd goed vertegenwoordigd, maar overheden in het zuiden hebben daar geen geld voor. Daardoor kunnen jongeren uit arme landen niet meepraten over hun eigen toekomst. Dit project brengt daar verandering in".

Ook minister Cramer is overtuigd van het belang dat jongeren uit arme landen een uitnodiging krijgen. „Gevolgen van de klimaatverandering, zoals droogte en overstromingen, zullen deze jongeren het hardst treffen, terwijl zij de laatste zijn die schuld aan de problemen dragen. Hun CO2–uitstoot valt in het niet bij die van het rijke Westen. We moeten de stem van de nieuwe generatie in ontwikkelingslanden in het klimaatdebat versterken".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer