VS: 100 miljard voor ontwikkelingslanden
Na Europa en Japan gaan nu ook de Verenigde Staten akkoord met het jaarlijkse bedrag van 100 miljard dollar dat tot 2020 beschikbaar komt voor het internationale adaptatiefonds. Ontwikkelingslanden kunnen daarmee de gevolgen van de klimaatverandering aanpakken.
Dat maakte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, donderdagmiddag bekend op de VN-klimaattop in Kopenhagen.Clinton stelde dat de bijdrage van de VS aan het adaptatiefonds een gebaar van goede wil is om een sterk klimaatakkoord te bereiken.
Yvo de Boer, chef van het VN-klimaatbureau, toonde zich volgens een zegsman echter sceptisch. „Het is niets nieuws. Het geld moet er wel komen. Het is net alsof we met zijn allen lekker hebben gegeten, maar elkaar aankijken als de rekening betaald moet worden.” Welk bedrag de VS jaarlijks beschikbaar stellen, is nog niet bekend.
Ze vertolkte het Amerikaanse standpunt, dat de VS in 2020 de uitstoot van CO2 teruggedrongen heeft met 17 procent ten opzichte van de emissie in 2005.
In dat verdrag moet volgens haar ook duidelijkheid verschaft worden over de mate waarin de grote ontwikkelingslanden China, India en Brazilië hun uitstoot gaan verminderen. Ze denkt dat een deal mogelijk is als China over de brug komt en de Afrikaanse landen hun verzet opgeven.
Hoewel de Afrikaanse landen woensdag instemden met het bedrag van 100 miljard dollar, ondermijnt hun opstelling de onderhandelingen. Clinton toonde zich daar bezorgd over. „Ze maken door hun opstelling het sluiten van een overeenkomst onmogelijk. En dat is in hun eigen nadeel.”
De financiering van het fonds moet in 2013 beginnen. In 2015 moet er jaarlijks 50 miljard dollar (bijna 35 miljard euro) in gestort worden. Vijf jaar later moet dat bedrag zijn verdubbeld.