Economie

Kamer eens met doden gezonde geit

De Tweede Kamer accepteert het besluit om alle zieke én gezonde drachtige geiten en de bokken op met Q-koorts besmette bedrijven te doden.

Redactie politiek
17 December 2009 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 09:24
Minister Verburg (LNV) staat woensdag de pers te woord. Foto ANP
Minister Verburg (LNV) staat woensdag de pers te woord. Foto ANP

Minister Verburg van Landbouw en haar collega Klink van Volksgezondheid besloten woensdag tot die aanscherping na advies van deskundigen. Eerst wilden ze de niet-besmette drachtige geiten nog sparen, maar dat levert toch een te groot risico op voor de volkgezondheid.De ruimingen zullen maandag beginnen, kondigde Verburg aan. Ze noemde het besluit een klap voor de sector, „verschrikkelijk ingrijpend voor veehouders, hun gezinnen, omwonenden, artsen, vervoerders en de mensen die de dieren moeten doden.”

Er zijn 55 besmette bedrijven met in totaal ongeveer 34.500 drachtige dieren en 1200 bokken die moeten worden gedood. Het ministerie van Landbouw verwacht dat er de komende tijd nog meer besmette bedrijven bij komen. Eind deze week worden de testresultaten bekend van zestien verdachte bedrijven, waar 17.500 dieren worden gehouden waarvan er 10.000 drachtig zijn. Ook staan daar 350 bokken.

De Kamer accepteert het besluit van Verburg en Klink met pijn in het hart. Tijdens het Kamerdebat vanmiddag over de aangescherpte maatregelen noemden de meeste fracties het ruimen van gezonde drachtige geiten onontkoombaar. Vragen hadden de Kamerleden nog wel. Zo wilde CU-Kamerlid Cramer van Verburg weten hoe de economische toekomst voor de getroffen bedrijven eruitziet. Ze mogen de niet-drachtige geiten houden, maar de boeren mogen nooit meer met ze fokken. Melk geven ze daarom ook niet meer.

SGP’er Van der Vlies („we staan met de rug tegen de muur”) wilde precies weten waarom het toch nodig is om gezonde dieren te doden en waarom maatwerk niet mogelijk is. Verder drong hij erop aan dat de ruimingen „zo discreet mogelijk” zullen worden uitgevoerd, „zo veel mogelijk rekening houdend met de gevoelens van alle betrokkenen.”

PvdA’er Waalkens noemde het grote belang van de volksgezondheid. „Anders zouden we geen gezonde dieren ruimen.” Van Gerven (SP) steunt het besluit, maar noemde het „wel wrang. Als eerder grootschalige maatregelen waren genomen, was het te voorkomen geweest.”

Thieme (PvdD) wees op het massale protest tegen het ruimen van gezonde dieren. Via een meldpunt op internet hebben al ruim 36.000 mensen zich daar tegen uitgesproken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer