Opinie

Israëlische aanval op Iran lijkt onontkoombaar

Het lijkt er steeds meer op dat een militaire actie van Israël tegen Iran niet te vermijden is, stelt Yochanan Visser. Zo’n aanval zal echter alleen maar verliezers kennen.

17 December 2009 09:23Gewijzigd op 14 November 2020 09:24

Volgens een artikel in de Engelse krant The Times van 14 december werkt Iran al sinds 2007 aan een neutronenontsteker, een vitaal onderdeel voor een atoombom, dat ook slechts alleen voor die toepassing waarde heeft. De onthulling is gebaseerd op geheime Iraanse documenten die de krant verkreeg via een niet nader genoemde Aziatische inlichtingendienst.De onthulling in The Times was het openingsartikel van alle Israëlische kranten. De Israëlische regering had echter niet meer dan een vaag commentaar dat de algemene zorg over de ontwikkelingen rond Iran uitdrukte.

Uit Iran zelf komen de laatste tijd steeds meer berichten die erop duiden dat de Iraanse regering op een confrontatie aanstuurt. Eerst was er de aankondiging van de bouw van maar liefst tien nieuwe opwerkingsfabrieken voor uranium. Vervolgens ontaardde het bezoek van de Iraanse minister van Defensie aan Syrië in een psychologische oorlog tegen Israël. Syrië en Iran tekenden een defensiepact dat een aanval op Iran een aanval op Syrië maakt. Verder verklaarde de Iraanse minister dat als Israël het waagt Iran aan te vallen, de reactie totale vernietiging van Israël zal zijn.

Ondertussen wordt de burgerbevolking in Israël onopvallend voorbereid op een nieuwe ronde in het conflict. De bevolking rond Tel Aviv wordt de komende tijd voorbereid op eventuele aanvallen met raketten. Als reden voor deze dreiging wordt steevast de Hamasbewapening opgevoerd. Deze week werd bekend dat in januari het grootste deel van de bevolking weer gasmaskers krijgt uitgereikt.

Sancties te laat

De ontwikkelingen in Iran zelf zijn echter ook de aandacht waard. De nationale studentendag op 7 december liep uit op nieuwe massabetogingen tegen het regime. Deze werden op grove wijze de kop in gedrukt. De geruchten dat het regime het gemunt zou hebben op oppositieleider Musavi nemen met de dag toe.

De directeur van een Iraans radiostation in de VS, Payvand News, schreef onlangs een artikel over het messianisme van de Iraanse president Ahmadinejad en andere leidende figuren in het regime. De komst van Mahdi, de sjiitische messias, zou via een oorlog tegen het kwaad kunnen worden versneld. In de woorden die Ahmadinejad onlangs gebruikte: „Een goddelijke hand zal spoedig de tirannie in de wereld uitbannen.”

Wat betekent dit alles voor de pogingen om alsnog via diplomatie en sancties Iran af te houden van een kernwapen?

De ontdekking die The Times publiceerde, bewijst eens te meer dat Iran werkt aan een kernwapen. Het regime bereidt zich al een jaar voor op sancties. Ook laat men geen mogelijkheid onbenut om te benadrukken dat Iran niet zal afwijken van zijn nucleaire programma.

De sancties die in januari zouden moeten worden afgekondigd, komen te laat, zeker nu China deze maand „geen tijd” had voor een bijeenkomst hierover. Diplomatie is in dit stadium een gepasseerd station, dat gaf de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, nu ook toe.

Obama

Er blijven slechts twee opties open omdat acceptatie van een nucleair Iran geen optie is. Als het regime een atoomwapen heeft, zal het dat ook gebruiken, ondanks de zekerheid van een Israëlische nucleaire tegenaanval.

De beste optie is een contra­revolutie in Iran. Het ziet er echter niet naar uit dat er een ”Kopenhagengeest” in het Westen heerst als het om de steun voor het Iraanse volk gaat.

Het scenario dat overblijft is een Israëlische militaire actie met stilzwijgende steun van de VS en sommige Europese staten in ruil voor Israëlische concessies op het Palestijnse front. De politieke ontwikkelingen in Israël doen vermoeden dat dit scenario al gevolgd werd vanaf het moment dat gesprekken met Iran opnieuw op niets uitliepen.

Obama lijkt de winnaar in dit scenario. Hij hoeft zijn vingers niet te branden aan een derde front in Iran en hij heeft de concessies waar hij Israël om vroeg. Verder kan hij in het openbaar Israël blameren voor de explosie in het Midden-Oosten wanneer het uitvoert wat het al twee decennia aankondigt.

De werkelijkheid is dat een militaire oplossing van de Irancrisis slechts verliezers zal kennen.

De auteur woont in Israël en is manager van de Israël Facts Monitorgroep.

Zie ook http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/middle_east/article6955351.ece

Meer over
Iran

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer