Binnenland

„Commissie N/Z-lijn tegengewerkt”

Oppositiepartijen in de Amsterdamse gemeenteraad willen opheldering van het college van burgemeester en wethouders over de informatieverstrekking aan de enquêtecommissie Noord/Zuidlijn.

Regioredactie
17 December 2009 09:09Gewijzigd op 14 November 2020 09:24
AMSTERDAM - Op het Amsterdamse Rokin is de ingang van de halte van de Noord-Zuidlijn al te zien. Foto ANP
AMSTERDAM - Op het Amsterdamse Rokin is de ingang van de halte van de Noord-Zuidlijn al te zien. Foto ANP

In brieven aan de Amsterdamse wethouder Gerson, die verantwoordelijk is voor de Noord/Zuidlijn, beklaagde de commissie zich er herhaaldelijk over dat de gemeente niet alle documenten leverde waar zij om vroeg.„Het lijkt erop dat de enquêtecommissie behoorlijk is belemmerd”, aldus VVD-raadslid Flos. Hij gaat wethouder Gerson tijdens een raadsdebat over het rapport vragen wat er precies is gebeurd. „Dit moet echt uit de lucht.”

„Als je de brieven leest, schrik je”, zegt ook Ivens van de SP. „Het lijkt er aan alle kanten op dat Gerson de boel heeft gefrustreerd.”

De commissie deed in een brief, gedateerd op 2 juli, een dringend beroep op de wethouder om de informatieverschaffing te verbeteren. Hierin stond ook dat bepaalde stukken waarvan werd gesteld dat ze niet bekend zouden zijn bij de gemeente wel degelijk beschikbaar bleken te zijn.

In de Tweede Kamer stond vanmiddag een spoeddebat gepland over de Noord/Zuidlijn. De Kamerfracties van CDA en PVV zwengelden de discussie aan. De meeste fracties vinden dat Amsterdam als eerste aan zet is, na de keiharde kritiek van de onderzoekscommissie.

Het Rijk heeft in 2020 1,1 miljard euro toegezegd aan de hoofdstad om de aanleg van de lijn te bekostigen. Daarvan is meer dan de helft overgemaakt. CDA-woordvoerder Koopmans wil zeker weten dat het resterende bedrag goed terechtkomt.

Coalitiepartij PvdA sluit een extra rijksbijdrage niet uit. Het Rijk kan niet de andere kant opkijken als er problemen zijn bij een lokaal project van nationaal belang, aldus PvdA’er Roefs.

Grootste oppositiepartij SP pleit er juist voor om serieus te kijken naar een alternatieve, goedkopere bovengrondse verbinding voor de zuidelijke tak tussen Amsterdam Centraal en Station Zuid.

Oud-wethouder van Amsterdam Herrema komt toch niet met een boek over de Noord/Zuidlijn. Het werk zou in februari uitkomen, maar de PvdA’er ziet ervan af. Dat heeft zijn uitgever, De Bezige Bij, gisteren laten weten.

Herrema wilde in het boek ingaan op de bouw van de nieuwe metroverbinding en de periode dat hij daarvoor verantwoor-delijk was. De oud-wethouder vindt echter dat hij niet veel meer toe te voegen heeft aan het lijvige rapport dat de enquêtecommissie Noord/Zuidlijn dinsdag publiceerde over wat er allemaal misging bij het megaproject.

Herrema had zijn boek al voor de helft af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer