„Geen zicht op doorbraak klimaattop”
De klimaatonderhandelingen zitten tot op het hoogste niveau muurvast. „Er is geen enkel zicht op een doorbraak.”
Dat is de teleurstellende uitkomst van een hele nacht en morgen vergaderen, meldde Tino Wallaert, woordvoerder van minister Cramer in Kopenhagen, woensdagmiddag tijdens een persconferentie.In een poging om de onderhandelingen vlot te trekken stapte de Deense voorzitter Connie Hedegaard, die behoorlijk onder vuur lag, woensdag op. De Deense premier Lars Lokke Rasmussen zit vanaf dat moment de klimaattop in Kopenhagen voor, zo maakte de VN bekend.
Officieel werd deze beslissing genomen, omdat steeds meer regeringsleiders zich aanmelden om de top bij te wonen. Hedegaard is nu aangesteld als speciaal vertegenwoordiger van Rasmussen. Ze zal de informele gesprekken gaan leiden, terwijl Rasmussen de laatste fase van de officiële onderhandelingen voor zijn rekening neemt.
Het is wachten op de ministers van de deelnemende landen, die vanaf donderdagmiddag de onderhandelingen zullen voeren. De ambtelijke onderhandelaars hebben te weinig bewegingsruimte om zelfstandig beslissingen te kunnen nemen, aldus Wallaert.
De rijke en arme landen staan lijnrecht tegenover elkaar. De G77 en China willen dat het Kyoto-protocol verlengd wordt. De VS en Canada willen echter een compleet nieuw verdrag.
De opstelling van de EU blijft volgens Wallaert onveranderd: de EU wil niet onder het Kyotoprotocol uit en zegt 30 procent vermindering van de CO2-reductie en 7,2 miljard euro voor het internationale fonds toe, mits er een sterk akkoord komt. „Een slecht akkoord accepteert de EU niet."
In een verklaring stelde de EU woensdagmiddag dat de EU gekomen is om een klimaatakkoord te bereiken. „Laten we Kopenhagen niet verlaten voor er een ambitieuze, wereldwijde en breedgedragen overeenkomst ligt."
Buiten het conferentiecentrum worden nu de toegangsvergunningen van niet-gouvernementele organisaties (ngo’s) ingetrokken, omdat er te weinig ruimte is in het Bella Center, waar de VN-klimaattop wordt gehouden. Voor de klimaattop hebben zich 45.000 mensen aangemeld. In het Bella Center kunnen echter maar 15.000 mensen.
Inmiddels zouden voor het gebouw meer dan 200 betogers opgepakt zijn. Ook gebruikte de politie traangas tegen betogers. Het Bella Center werd na het middaguur afgesloten.
„Minister Cramer heeft over de beperkte toegankelijkheid van het conferentiecentrum een officiële klacht ingediend bij het klimaatbureau van de VN – het UNFCCC”, meldt Wallaert.
De beperkende maatregel treft ook Nederlandse instellingen, zoals Milieudefensie, Natuurmonumenten mocht nog wel naar binnen, weet de woordvoerder. „Om dit soort schrijnende gebeurtenissen tot een minimum te beperken, neemt Nederland dat soort organisaties vaak op bij de officiële delegatie.”