Binnenland

CGB vraagt ruimte voor hoofddoek

Welke kledingeisen mag een werkgever stellen aan zijn personeel? De Commissie Gelijke Behandeling (CGB) vroeg de afgelopen jaren geregeld ruimte voor godsdienstvrijheid op dat punt.

Binnenlandredactie
15 December 2009 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 09:22

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB mag de ketting met het kruisje bovenop het uniform van een christelijke tramconducteur in Amsterdam in de ban doen, zo oordeelde de kortgedingrechter in Amsterdam gisteren. Wel zei de rechter dat „het de medewerkers van het GVB vrij staat om op andere gepaste wijze uiting te geven aan hun geloofsovertuiging, bijvoorbeeld door middel van een armband of ring met een kruis.” Het Amsterdamse vervoersbedrijf staat moslima’s wel toe hun hoofddoek te dragen.De Commissie Gelijke Behandeling presenteerde de afgelopen jaren een reeks oordelen over de hoofddoek op de werkvloer. De CGB vraagt nadrukkelijk ruimte voor het voor moslims religieuze kledingstuk. Zo kapittelt de commissie in 2007 een schoonmaakbedrijf dat een moslima vanwege haar hoofddoek weigert te laten werken als kamermeisje in een hotel.

Het dragen van een kruisje duikt op in een CGB-zaak in 2001 rond een islamitische vrouw die bij de rechtbank in Zwolle als waarnemend griffier haar hoofddoek wilde dragen. De rechtbank Zwolle, die de vrouw weigerde, wees op de „cruciale vraag naar de verenigbaarheid van het ambtskostuum van de rechterlijke ambtenaar met zichtbare tekenen van persoonlijke opvattingen.”

De rechtbank zou ook protesteren tegen „de Sikh die bij de toga geen afstand zou willen doen van zijn tulband en zijn kirpan (rituele dolk) zichtbaar zou willen dragen, voor de joodse man die zijn keppeltje bij de toga zou willen dragen of voor de christen die zichtbaar een kruisje zou willen dragen.”

De CGB oordeelt uiteindelijk dat de rechtbank met de weigering van de vrouw met de hoofddoek voor de functie van waarnemend griffier zijn boekje te buiten ging. De commissie noemde het weren van sollicitanten met hoofddoek voor die functie „een zwaar middel.”

Ook als het gaat om kleding van politiemensen vraagt de CGB ruimte voor godsdienstvrijheid, zo blijkt uit een advies uit 2007 aan minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken. Hoewel de commissie begrip heeft voor de wens tot uniforme politiekleding, wijst de CGB erop „dat in diverse buitenlandse politiekorpsen aparte kledingstukken zijn ontworpen in de kleuren van het politie-uniform waarmee tegemoet kan worden gekomen aan de behoefte van politiefunctionarissen met een bepaalde religieuze achtergrond.” De CGB vraagt de minister die alternatieven „serieus in overweging te nemen.”

Ook de sluier die vrijwel het gehele gezicht bedekt, is voor de CGB niet taboe. In 2004 tikt de commissie een rooms-katholieke school in Den Bosch op de vingers die weigert te communiceren met een moeder met zo’n sluier die haar zoontje van vier wil inschrijven op de school. De vrouw wil mannen niet aankijken en geeft hun geen hand.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer