Binnenland

Dreigingsniveau Nederland naar ’beperkt’

DEN HAAG (ANP) – Het niveau van de algemene terroristische dreiging in Nederland gaat van ’substantieel’ naar ’beperkt’. Daartoe is besloten na de nieuwste dreigingsanalyse van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) die is afgerond. Dat blijkt uit een brief van de ministers Hirsch Ballin (Justitie) en Ter Horst (Binnenlandse Zaken) die dinsdag aan de Tweede Kamer wordt gestuurd.

15 December 2009 06:59Gewijzigd op 14 November 2020 09:22

Het dreigingsniveau ’beperkt’ is niet het laagste en betekent volgens de bewindslieden zeker niet dat een aanslag geheel is uit te sluiten. Het geeft aan dat de kans op een terroristische aanslag op dit moment relatief gering is.„Het is niet bekend hoe lang dit niveau gehandhaafd kan worden. Ontwikkelingen kunnen razendsnel gaan en waakzaamheid blijft geboden", benadrukken de ministers. Ook heeft de verlaging van het niveau volgens hen geen gevolgen voor concrete veiligheidsmaatregelen.

Inlichtingendienst AIVD publiceerde maandag een rapport over de terroristische dreiging in Nederland. De dienst concludeert daarin dat het gevaar van jihadistische netwerken in Nederland is afgenomen. Het risico van aanslagen en aanvallen op overheidsdoelwitten, politici en opiniemakers is daardoor verminderd. Dat komt door de verzwakking van lokale radicale netwerken die onder meer wordt veroorzaakt door onderlinge verdeeldheid en een gebrek aan leiderschap.

Toch schuilt er nog zeker gevaar. Radicale moslims uit Nederland richten hun gewapende strijd nu op het buitenland. Ze proberen aan een jihadtraining of aan de gewapende strijd deel te nemen in Pakistan, Afghanistan, Somalië of aan andere fronten. De NCTb zal daarom de samenwerking met partners binnen en buiten de overheid daar waar nodig intensiveren en optimaliseren om reisbewegingen naar trainingskampen en strijdgebieden tegen te gaan.

Onlangs werden vier personen uit Nederland in Kenia aangehouden, die mogelijk onderweg waren naar een jihadistisch trainingskamp in Somalië. Ook de recente aanhouding van een Somalische asielzoeker in Dronten onderstreept het belang van een adequate aanpak van ongewenste reisbewegingen, aldus de ministers.

Teruggekeerde jihadisten kunnen hun opgedane ervaring in bijvoorbeeld Somalië hier inzetten voor het plegen van aanslagen of voor het vergroten van hun aanzien en prestige in hun eigen kring. Dit laatste kan radicaliserende effecten hebben op derden, schrijven de bewindslieden. „Voorstelbaar is dat deze ontwikkelingen zouden kunnen gaan dienen als inspiratiebron en katalysator van nieuwe radicale netwerken in Europa en dus ook in Nederland".

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer