Buitenland

Ontwikkelinglanden schorsen weer klimaatonderhandeling

De ontwikkelingslanden, verenigd in de G77, en China hebben zich met enkele andere partijen maandagmiddag weer teruggetrokken uit de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. De onderhandelingen zouden aan het einde van de middag weer zijn begonnen, maar werden na luttele minuten weer geschorst.

Van onze verslaggever
14 December 2009 18:37
KOPENHAGEN – De ontwikkelingslanden, verenigd in de G77, en China hebben zich met enkele andere partijen maandagmiddag teruggetrokken uit de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. Foto EPA
KOPENHAGEN – De ontwikkelingslanden, verenigd in de G77, en China hebben zich met enkele andere partijen maandagmiddag teruggetrokken uit de klimaatonderhandelingen in Kopenhagen. Foto EPA

Breekpunt was de het wandelgangenoverleg dat de Deense minister van milieu Connie Hedegaard, die de top voorzit, zou hebben gevoerd met enkele rijke landen. Deze zouden de uitstoot met een minder groot percentage willen verlagen dan het Kyotoprotocol voorschrijft.In een reactie stelt minister Koenders van ontwikkelingssamenwerking dat Nederland zich in ieder geval aan het oude verdrag wil houden en zich daarin dus niet aan de EU en de rijke landen conformeert.
Het is de bedoeling dat de opvolger van het Kyotoprotocol in 2012 van kracht wordt en juist een aanscherping daarvan zou zijn. De EU heeft met andere rijke landen echter gepleit voor een totaal nieuw verdrag, onafhankelijk van het bestaande Kyotoprotocol. Daarmee zou de discussie die vanaf 1997 gevoerd is, opnieuw opgestart kunnen worden.

De 130 bezorgde landen zijn bang dat ze dat alle toezeggingen en voordelen, die ze met het Kyotoprotocol hebben binnengehaald, weer zullen verliezen. Ze hameren er daarom op dat het Kyotoprotocol een internationaal bindend instrument is dat onder meer ontwikkelingsvoordelen zou brengen aan arme landen, zoals investeringen in projecten voor schone energie.

De 130 landen beschuldigen de Deense voorzitter Hedegaard ervan dat zij hun zorgen negeert. De hoofdonderhandelaar van de G77 en China, Lumumba Di-Aping, verklaart dat hij zich terugtrekt uit het overleg. „Het is duidelijk dat de Deense voorzitter de rijke landen bevoordeelt op de meest ondemocratische wijze”, licht hij voor de BBC toe.

Hedegaard wil echter het Kyotoprotocol beslist niet terzijde schuiven, zo geeft ze aan. Ze vindt het echter wel opmerkelijk dat dergelijke procedurele kwesties een complete dag in beslag nemen.

Vanmorgen waren de onderhandelingen nog niet begonnen. meldde een woordvoerder van de Franse delegatie. „Het is een proces van kleine stapjes vooruit en soms weer een grote achteruit. Het gaat erg langzaam."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer