Top moet Denemarken ook goodwill opleveren
De afgelopen week was het nog relatief rustig in Kopenhagen, maar inmiddels kan het geen Kopenhagenaar ontgaan dat er een klimaattop in de stad gaande is.
Af en aan rijdende politiebusjes, ME-pelotons op tal van strategische straathoeken en het onafgebroken geratel van boven de stad vliegende helikopters hebben de meeste inwoners met de neus op de feiten gedrukt dat het menens wordt met de lang voorbereide megaconferentie.Voor de politici die de klimaatconferentie naar Denemarken hebben gehaald, gaat het erom dat de top een succes wordt. De 54 miljoen euro kostende bijeenkomst is voor hen niet alleen een oefening in gastvrijheid voor de wereldleiders en hun ambtelijke aanhang, maar ook een poging om goodwill te kweken voor Denemarken.
De basis daarvoor moet worden gelegd door de berichtgeving van de vele duizenden journalisten die de stad tijdens de top bevolken. Hoewel de massale demonstraties van zaterdag overwegend vreedzaam verliepen, waren er ook kritische geluiden te horen. De politie arresteerde 1000 potentiële relschoppers, waarop forse kritiek van de media volgde.
De positie van politie en autoriteiten lijkt veel op die van een koorddanser. Het gaat om het bewaren van het evenwicht tussen overreactie en te weinig reactie. In het eerste geval komt de reputatie van Denemarken als land dat de democratische grondrechten hooghoudt, onder druk. In het andere geval staat de veiligheid van de burgerij en de deelnemers aan de conferentie op het spel. De politie is daarom voorbereid op confrontaties. Speciaal met het oog op de top heeft zij extra bevoegdheden gekregen. Zo mag de politie potentiële onruststokers inrekenen voordat ze daadwerkelijk herrie hebben geschopt.
De meeste burgers in het ruim 1 miljoen inwoners tellende Groot-Kopenhagen (Kopenhagen en direct aangrenzende kernen) hebben de klimaattop tot nu toe geaccepteerd als een onvermijdelijk uitvloeisel van de hoofdstedelijke status.