„Den Haag moet wakker worden”
„Den Haag moet wakker worden. De Heere komt.” Die boodschap zou voorganger Peter Boatey van de migrantengemeente Acts Revival Church aan alle inwoners van Den Haag willen laten horen nu de kerken er steeds leger worden.
De kerk huist op het bedrijventerrein Binckhorst aan de oostkant van Den Haag, vlak bij Voorburg. Het is zoeken naar de ingang, want die zit aan de achterzijde van een ijzerwarenzaak. Via een trap dalen de bezoekers af naar de grote kelder.In de kerkzaal staan enkele honderden stoelen. „Een paar jaar geleden kwamen er ruim 400 bezoekers, nu zijn er ’s zondags zo’n 100 tot 120 mensen aanwezig. Veel Afrikanen zijn vanuit Nederland naar Engeland en Ierland getrokken vanwege de economische situatie”, vertelt pastor Peter Boatey, die het gesprek is begonnen met een indringend gebed om de leiding van de Heilige Geest en wijsheid van Christus.
Voor in de kerkzaal bevindt zich een podium: veel microfoons, Afrikaanse muziekinstrumenten, een drumstel, een keyboard. De kerk heeft ook haar eigen koor.
Midden op het podium staat een lezenaar met de Bijbel erop. Daar draait het om. Van kaft tot kaft is dat de waarheid, benadrukt de voorganger van de charismatische kerk.
De Acts Revival Church International is in 1991 ontstaan, vertelt Boatey. „Er waren verschillende Afrikaanse immigranten die naar diensten als die van Johan Maasbach gingen. Vaak was de taal echter een probleem. Toen is de Acts Revival Church ontstaan.” Hier gaat alles in het Engels.
De naam van de kerk verwijst naar een tekst in het Bijbelboek Handelingen –in het Engels ”Acts”. Het betreft hoofdstuk 20:27: „Want ik heb niet achtergehouden, dat ik u niet zou verkondigd hebben al den raad Gods.” Boatey: „Wij belijden dat God de enige God is en geloven alles wat hij in Zijn Woord zegt.”
Waarheid
De ruim drie uur durende diensten worden vooral bezochten door mensen die hun wortels in Ghana, Kenia, Kameroen en op de Antillen hebben. „Maar er komen ook een paar Nederlanders.”
Het doet Boatey pijn dat de kerken in Nederland leeglopen. Het is een omgekeerde wereld geworden, zegt hij: „Eerst kwamen de zendelingen naar Afrika om er Gods Woord te brengen –daar ben ik ze zo dankbaar voor–, maar nu moeten wij Afrikanen hier in Europa zending bedrijven.”
De Schriftkritiek vormt volgens pastor Peter Boatey de wortel van de kerkverlating. „In de kerk moet niet klinken wat de samenleving wil horen, maar moet de onveranderlijke standaard van God worden verkondigd zoals de Bijbel die ons laat zien. We moeten met alles terug naar Gods Woord. Johannes zegt het zelf: Blijft in de waarheid. Wie alleen verkondigt dat God liefde is, doet zijn hoorders geen goed. Dat soort boodschappen blijft bij het oor steken en komt niet in het hart.”
De welvaart doet de kerk ook geen goed, ziet Boatey. „Mensen denken dat de kerk niet relevant meer is. Ik sprak pas in Londen iemand met een goede baan. Hij zei tegen mij: „Waarom zou ik in God geloven? Ik heb alles al.””
De voorganger zou het Den Haag wel willen toeroepen „dat de Heere komt. Dan moeten wij allemaal gereed zijn. Dat moet onze visie op het leven bepalen. Den Haag moet wakker worden.”
Daarom bidden de bezoekers van de Acts Revival Church elke zondag voor „de stad, het land, het christendom en voor de aanwezigheid van God in Den Haag. Wij dragen de burgemeester en anderen steeds op aan de troon van God met de vraag of Zijn genade hen mag vervullen.”
Ook „gelovige christenen” hebben dat nodig, zegt de kerkleider. „Ook zij moeten waakzaam zijn. We moeten altijd het oog op de Heere Jezus gericht houden, anders krijgt de duivel vat op ons.”
Niet bang
De prediker vreest niet voor de toekomst van de kerk. Die ligt vast. „De Heere heeft zelf gezegd: Ik zal u niet verlaten, nooit verlaten. Dat is waar. Daarom ben ik niet bang.”
Waar hij zondag over zal spreken weet Boatey nog niet. Dat legt hij in het gebed aan God voor. „De Heilige Geest moet mij daarin leiden.”
Voor hemzelf is Romeinen 8:28 –„en wij weten, dat dengenen, die God liefhebben, alle dingen medewerken ten goede”– van grote betekenis. Die tekst stempelt zijn leven.
Dit is het 7e deel in een serie artikelen over kerkelijk leven en overleven in Den Haag.