Echtscheiding
Een paar weken geleden stond in het RD dat de Spaanse prinses Elena (45) en haar echtgenoot Jaime de Marichalar (46) twee jaar nadat ze uit elkaar zijn gegaan officieel van elkaar willen scheiden. Dat berichtten Spaanse media op gezag van advocaten, die de scheiding voorbereiden. De paus moet zijn goedkeuring verlenen aan het beëindigen van het rooms-katholieke huwelijk.
De oudste dochter van koning Juan Carlos (71) en de van een adellijke familie afkomstige bankier Marichalar trouwden in 1995 in Sevilla. Het paar heeft twee kinderen, Felipe Juan Froilan (11) en Victoria Federica (9). Beiden zouden bij hun moeder wonen. In november 2007 deelde het Spaanse koningshuis officieel mee dat de prinses en haar man tijdelijk uit elkaar gingen om na te denken over hun huwelijk.Recent kwam ook de zeer vermogende premier Silvio Berlusconi van Italië in het nieuws in verband met echtscheiding. Hij wil een wet laten aannemen waardoor hij als persoon beschermd wordt tegen allerlei gerechtelijke uitspraken. Zijn echtgenote, Veronica Lario, zet echter de beoogde echtscheiding door en wil een flink deel van het vermogen van haar man krijgen.
De kwestie is ingewikkeld omdat de premier, naast de drie kinderen met Lario, ook twee kinderen heeft uit een eerder huwelijk. Die moeten allemaal hun aandeel krijgen van het vermogen van Berlusconi.
Zo zien we dat de groten der aarde voorgaan op het pad van echtscheiding om verschillende redenen. In voorgaande voorbeelden is er ook sprake van kinderen.
Ieder kind gaat ervan uit dat zijn vader en moeder gewoon altijd bij elkaar blijven. Vooral jonge kinderen vinden dit zo vanzelfsprekend dat ze er geen moment aan twijfelen dat dit altijd zo blijft. Wanneer deze situatie plotseling blijkt te veranderen door een scheiding wordt het vertrouwen van het kind danig op de proef gesteld. Alles wat vertrouwd was, is plotseling verdwenen. En de scheiding is nog maar het begin van een reeks van veranderingen in het leven van het kind. Maar ook al voorafgaand aan de scheiding is er natuurlijk al een periode van spanning geweest.
Het kind weet vaak na een scheiding niet meer wat het kan verwachten en voelt zich vaak schuldig aan de ruzie tussen de ouders (ook wanneer de ouders hier geen enkele aanleiding toe gegeven hebben). Het is een angstige periode, waarin heel veel kinderen probleemgedrag beginnen te vertonen.
Het is van groot belang voor de kinderen zo snel mogelijk weer regelmaat en structuur in hun leven te krijgen. Wanneer de ouders in staat zijn ook na de scheiding nog samen zorg te dragen voor de kinderen, door regelmatig contact te hebben, soms ook even allen bij elkaar kunnen zijn, en elkaar de kinderen ook te gunnen, zullen de kinderen de scheiding eerder verwerken en beter een plaats kunnen geven. Wanneer de conflicten ook na de scheiding doorgaan, zal dit het kind veel verdriet doen en de scheiding extra moeilijk maken. „Een echtscheiding is per definitie niet kindvriendelijk, maar hoe je die vervolgens regelt, maakt veel uit voor het welzijn van je kinderen”, stelt René Knip van Bureau Jeugdzorg Gelderland. Hij is projectleider van ”Kindvriendelijk scheiden”.
De problemen die bij scheiden voor kinderen ontstaan, worden algemeen erkend. Jammer genoeg wordt hieruit geen lering getrokken. De huidige wetgeving wordt niet verscherpt. Het blijft gemakkelijk om te scheiden. Diverse bureaus willen het goed en snel voor mensen regelen. Het is zelfs mogelijk de gehele procedure online te regelen.
In vroeger tijden kende men een andere orde. Men handelde veelal naar Bijbelse normen. Een scheiding is alleen toegestaan wanneer er sprake is van overspel. En zelfs dan is scheiding, met alle nare gevolgen voor de kinderen, geen verplichting. Een toon die bij voorbeeld door alle uitingen van Calvijn over scheiding en echtscheiding heen klinkt, is de plicht om al het mogelijke te doen om geschillen bij te leggen. Laat dat leidend zijn voor alle echtparen, ook van aanzienlijke stand.
De auteur is voorzitter van de raad van bestuur van gehandicapteninstelling De Schutse. Reageren aan scribent? gedachtegoed@refdag.nl.