Economie

Sobi graaft zich dieper in tegen Ahold

Pieter Lakeman van de Stichting Onderzoek Bedrijfsinformatie (Sobi) liet donderdag voor de tweede maal deze week van zich horen over het geplaagde supermarktconcern Ahold.

ANP
28 February 2003 11:26Gewijzigd op 14 November 2020 00:10
NIEUWERSLUIS - Sobi-voorzitter P. Lakeman heeft Ahold de oorlog verklaard. Donderdag heeft het geweten van het Nederlandse bedrijfsleven een aanklacht ingediend tegen Ahold-topman Van der Hoeven. Maandag diende hij al een klacht in tegen het concern. - Fo
NIEUWERSLUIS - Sobi-voorzitter P. Lakeman heeft Ahold de oorlog verklaard. Donderdag heeft het geweten van het Nederlandse bedrijfsleven een aanklacht ingediend tegen Ahold-topman Van der Hoeven. Maandag diende hij al een klacht in tegen het concern. - Fo

Maandag deed hij aangifte wegens handel in voorkennis in aandelen Ahold. Donderdag deed hij daar nog een schepje bovenop door aangifte te doen tegen de gewezen bestuursvoorzitter Cees van der Hoeven.

Het gaat Lakeman allemaal om de zomer van 2002. Op 17 juli vorig jaar maakte Ahold bekend dat het concern voor 492 miljoen dollar aan leningen en aandelen van zijn Argentijnse partner Velox Retail Holding (VRH) overnam. Daarmee werd het Zaanse concern volledig eigenaar van de supermarktketen Disco.

Lakeman zegt dat Ahold al drie weken eerder wist dat VRH moest worden uitgekocht, maar dat bewust heeft verzwegen. Op 2 juli is volgens Sobi dan ook met voorkennis gehandeld in aandelen Ahold door personen die op de hoogte waren van de gang van zaken rond VRH.

Het retailbedrijf VRH maakt deel uit van de Velox Groep, een familiebedrijf van vader en vier zonen Peirano. Volgens Sobi stond vast dat drie huisbanken hun vorderingen op VRH zouden opeisen, omdat de financiële instellingen al op 21, 25 en 28 juni in geldnood raakten. VRH kon de drie banken, die overigens ook tot de Velox Groep behoorden, niet meer betalen. Een van die banken zetelt net als VRH zelf op het belastingparadijs Caymaneilanden.

Van der Hoeven wilde er volgens Lakeman publiekelijk niet aan dat VRH in nood was. Zelfs nadat de banken in zwaar weer waren beland hield hij begin juli in het Duitse blad Die Welt vol dat het financiële risico rond VRH hypothetisch was.

Voor Lakeman was de eerste aangifte maandag slechts een begin. Donderdag richtte hij zijn pijlen op Van der Hoeven persoonlijk. In de ogen van de Sobi-voorziter is de inmiddels vertrokken Ahold-topman schuldig aan heling en/of medeplichtigheid aan verduistering van (een deel van) de 492 miljoen euro die Ahold betaalde om Disco geheel in handen te krijgen.

Lakeman stelt dat de 492 miljoen dollar die is betaald voor het resterende Disco-belang niet is terechtgekomen bij de banken, die van VRH de aandelen in onderpand hadden gekregen. Waar het geld dan wel is gebleven, kan hij niet met zekerheid zeggen. Lakeman weet echter bijna zeker dat het in de zakken van de gebroeders Peirano is verdwenen.

Waarom Van der Hoeven aan de transacties zou hebben meegewerkt, weet Lakeman ook niet. „Het is een erg intelligente man. Ik ben nergens tegengekomen dat er ergens een transactie ten gunste van Van der Hoeven is gepleegd.”

Volgens de Sobi-voorzitter heeft Van der Hoeven wel „de Peirano’s eerder bevoordeeld.” In 1998 kocht Ahold voor 368 miljoen dollar een belang in VRH, dat destijds nog maar 51 procent van Disco bezat. Te duur, vindt Lakeman.

Bovendien moest Ahold in juni 2002 voor 248 miljoen dollar nieuwe aandelen Disco kopen om de supermarktketen niet te laten omvallen. VRH kon op dat moment Disco al niet meer de helpende hand bieden en door de kapitaalinjectie van Ahold bleef het belang van de broers Peirano van 492 miljoen dollar overeind. Een maand later konden zij alsnog 492 miljoen incasseren. Ook had Ahold wat Lakeman betreft moeten heronderhandelen over de prijs die het moest betalen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer