Jonge boeren geholpen door actie SGP-fractie
De kleine christelijke fracties hebben dinsdag diverse successen geboekt bij de afronding van het debat over de landbouwbegroting. Zo nam de Kamer een motie van SGP-kamerlid Van der Vlies aan waardoor jonge boeren die een bedrijf overnemen financiële steun krijgen. ChristenUnie-kamerlid Stellingwerf kreeg bijval voor zijn voorstellen de ontmanteling van de legbatterijen beter te stroomlijnen.
Door de actie van de SGP-fractie kunnen jaarlijks ten minste 800 jonge boeren bij een bedrijfsovername zo’n 16.000 gulden van de overheid krijgen. De enige voorwaarde is dat zij een deugdelijk bedrijfsplan kunnen overhandigen. Zij mogen het geld gebruiken om bedrijfstechnisch en financieel advies in te kopen. Jongeren van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact (NAJK) kwamen SGP-leider Van der Vlies dinsdag persoonlijk bedanken voor zijn inzet.
Deze vestigingssteun staat overigens los van het plan van minister Brinkhorst van Landbouw om jaarlijks zo’n zeventig jonge boeren een financiële bijdrage te geven. Ook dit plan gaat door. Voor deze subsidie komen echter alleen boeren in aanmerking die vooroplopen qua milieubewust en diervriendelijk boeren.
De Kamer nam dinsdag nog twee andere voorstellen van de SGP over. De eerste betreft het voorstel te onderzoeken of de zogenaamde compartimentering in de kalversector niet afschaft kan worden. De tweede betreft een verzoek aan het kabinet om de exportcertificaten voor rundvlees aan te passen. Daardoor moet het praktisch mogelijk worden dat boeren die met bse te maken krijgen, niet geheel hun veestapel hoeven op te doeken.
Weggeconcurreerd
Een kamermeerderheid schaarde zich dinsdag ook achter een motie van ChristenUnie-kamerlid Stellingwerf om legbatterijeieren aan de Europese grenzen te weren. De maatregel moet in 2012 ingaan, gelijktijdig met het Europese verbod op legbatterijen. Het kamerlid wil voorkomen dat Nederlandse legkippenhouders, die hun dieren moeten laten scharrelen, worden weggeconcurreerd door niet-Europese kippenboeren die wel legbatterijen hebben.
De Kamer steunde ook Stellingwerfs motie om te bekijken of Nederlandse legbatterijen kunnen worden opgekocht en gesloopt. Dat moet voorkomen dat de krappe kippenkooien massaal in Oost-Europese landen worden hergebruikt.