„EU moet uitstoot CO2 met 30 procent verlagen”
De Britse premier Gordon Brown wil dat de Europese Unie zich verplicht om de uitstoot van broeikasgassen met 30 procent te verminderen. „We moeten laten zien dat we net zo ambitieus zijn als we steeds zeggen.”

Dat bracht de Britse krant The Guardian gisteren naar buiten.Tot op heden willen de Europese landen niet verder gaan dan een toegezegde reductie van broeikasgassen met 20 procent in 2020 ten opzichte van de uitstoot in 1990. Ze hebben zich eerder bereid verklaard de uitstoot tot 30 procent te verlagen als in Kopenhagen een ambitieuze overeenkomst kan worden gesloten.
Frankrijk poogt een inventieve wereldwijde belastingheffing op financiële transacties in het akkoord van Kopenhagen te krijgen. Het land denkt met de opbrengst de ontwikkelingslanden te kunnen helpen, zo maakte de Franse minister van buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner gisteren bekend.
Volgens Kouchner is een geringe belasting van 0,005 procent voldoende om ontwikkelingslanden te helpen bij het bestrijden van de armoede, het geven van onderwijs en gezondheidszorg en het tegengaan van de gevolgen van de klimaatverandering. Naar zijn mening is het onmogelijk dat iemand iets van deze belasting merkt.
Hij constateerde dat er in de Westerse wereld enige weerstand bestaat tegen het voorstel. Echter, naar zijn mening „zal de hele wereldbevolking deze manier van ondersteuning accepteren.”
VN-chef Ban Ki-moon sprak de hoop uit dat het Franse voorstel in Kopenhagen zal worden besproken als een manier waarmee regeringen geld vrij kunnen maken voor het internationale steunfonds.
Bangladesh claimt dat minstens 15 procent van het geld uit het internationale fonds in de verhuizing van 20 miljoen Bengalen moet worden gestoken. De Bengaalse minister van milieu, Hasan Mahmud, stelde dat zijn land een van de landen is die het ergste wordt getroffen door de klimaatverandering.
De secretaris-generaal sprak de hoop uit dat op 18 december een krachtig akkoord kan worden gesloten. „Hoe ambiteuzer en hoe sterker de overeenkomst zal zijn, hoe gemakkelijker en sneller we een wettelijk bindend verdrag kunnen opstellen in 2010.”