Gore annuleert lezing bij milieutopv
Nobelprijswinnaar en klimaatactivist Al Gore heeft een duurbetaalde lezing in Kopenhagen voor een select Deens publiek afgezegd „vanwege onvoorziene omstandigheden” in zijn programma.
Dat meldde de Wallstreet Journal maandag op gezag van het Deense dagblad Berlingske Media.Al Gore zou tijdens de VN-klimaattop 16 december zijn referaat ”Climate Conclusions” uitspreken. Ongeveer 3000 belangstellenden hadden elk 1209 dollar betaald om de lezing te mogen bijwonen en de Amerikaan de hand te schudden.
De verwijzing op de promotiepagina www.VisitCopenhagen.com is inmiddels niet meer beschikbaar. Vreemd genoeg was de site al uit de lucht voordat de belangstellenden geïnformeerd werden over het eenzijdig cancelen van de afspraak, rapporteert de Wallstreet Journal.
„We weten niet precies waarom de lezing is afgezegd”, vertelt Lisbeth Knudsen van de Berlingske Media. Ze noemt het een „grote teleurstelling”.
Kalee Kreider, de woordvoerdster van Al Gore, stelt volgens het Deense dagblad Don Surber dat de beslissing genomen is „vanwege alle gebeurtenissen rond de top.”
De vraag blijft welke „onvoorziene omstandigheden” Al Gore deden besluiten zijn lezing niet uit te spreken. Dat leidt tot speculatie in de Amerikaanse media of de zogenoemde ”climate gate” mogelijk de reden is.
Met de term ”climate gate” -klimaatschandaal- wordt gedoeld op de kwestie dat hackers vorige maand 3000 documenten over de toestand van het klimaat op internet hebben gezet. De documenten zouden aanwijzingen geven dat het IPCC -het VN-panel, dat zich bezighoudt met het klimaat- zich zou hebben gebaseerd op gemanipuleerde cijfers.
Het IPCC komt om de vijf à zes jaar met een serie rapporten, die zij baseren op het meest recente wetenschappelijk klimaatonderzoek van over de hele wereld. Regeringen maken gebruik van de IPCC-documenten om hun klimaatbeleid op te baseren.
In een poging om de onrust te bezweren, heeft de Britse regering besloten de ruwe meetdata publiek te maken. De betrouwbaarheid van het IPCC staat volgens haar inmiddels ernstig ter discussie. Volgens de Britse omroep BBC wil ze zo snel mogelijk duidelijkheid om de klimaattop niet in gevaar te brengen.
In diverse media worden verbanden gelegd tussen Gores afwezigheid en het zogenaamde klimaatschandaal. Als de suggesties over “climate gate” juist zijn, is dit pure wetenschappelijke fraude. Ook Al Gore zou dan -met zijn succesvolle film- rijk zijn geworden door bedrog, mogelijk zelfs ongewild.