Economie

Kerstdiner uit de supermarkt

Konijnenbout, gevulde kip, iets met vis of toch maar een vegetarisch hoofdgerecht? Vier gangen of drie? Er moeten nogal wat keuzes worden gemaakt voor het kerstdiner. Miljoenen mensen gebruiken tijdschriften en folders van supermarkten als inspiratiebron voor het eten tijdens de feestdagen.

Redactie economie
7 December 2009 08:10Gewijzigd op 14 November 2020 09:18

Hierin staan niet alleen recepten, maar ook een overzicht van speciale producten die rond Kerst in de schappen liggen.Topkok Ramon Beuk is onlangs een samenwerkingsverband aangegaan met Lidl. De kerstfolder met een aantal recepten van Beuk vormt de aftrap voor deze samenwerking. Beuk adviseert Lidl ook over nieuwe producten in het assortiment. „Eten dat kwalitatief goed is, hoeft niet duur te zijn.”

Dennis Potgraven is manager van Allerhande, het tijdschrift van Albert Heijn. „Wij beginnen vrijwel direct na de feestdagen met de voorbereidingen voor de Allerhande die begin december van het volgende jaar uitkomt. Het thema van de Allerhande van dit jaar is ”Nieuwe nostalgie”. Klassiekers zijn in een nieuw jasje gestoken.”

Deze maand liggen er veel extra producten in de schappen. Speciale desserts, aardappel­gratins en kant-en-klare amuses in een mooi glaasje bijvoorbeeld. „Gemak dient de mens”, meent Potgraven.

Volgens Beuk zijn de verwachtingen voor het kerstdiner vaak hooggespannen. „Niet iedereen is in staat een fantastisch diner op tafel te zetten. Deze producten bieden mensen een helpende hand.”

Ook Jumbo heeft veel luxeproducten in het december­assortiment en speelt daarmee in op de recessie.

„Speciaal voor mensen die normaal misschien buiten de deur zouden gaan eten”, zegt Suzanne Kroon, hoofd productmanagement bij Jumbo. Haar supermarkt heeft daarnaast veel ‘deelproducten’ in de winkel. „Bijvoorbeeld een grote gebraden kip. Die kun je met zes mensen eten, maar ook met z’n achten.”

Topkok Beuk meent dat iedereen zonder al te veel stress een goed kerstdiner kan neerzetten. „Zorg voor een goede voorbereiding”, adviseert hij. Volgens Beuk zijn mensen geneigd alles op de avond van het diner te doen. „Dat doen koks ook niet. Die bereiden overdag alles voor en leggen ’s avonds vlak voor het diner de laatste hand aan het eten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer