Binnenland

Celstraf voor smokkel Nigeriaanse meisjes

ZWOLLE (ANP) – De rechtbank in Zwolle heeft donderdag celstraffen opgelegd aan personen die Nigeriaanse meisjes hebben gesmokkeld. De twee hoofdverdachten kregen van de rechtbank respectievelijk vierenhalf en vier jaar gevangenisstraf opgelegd. Mensenhandel, de beschuldiging waar het Openbaar Ministerie (OM) zwaar op had ingezet, achtte de rechtbank niet bewezen.

3 December 2009 16:16Gewijzigd op 14 November 2020 09:18

Solomon O. en Gilbert E. zijn veroordeeld voor het feit dat zij meisjes uit Nigeria lieten overkomen. Omdat die minderjarig waren, kwamen ze in Nederland in open opvangcentra terecht. Het was voor de smokkelaars eenvoudig hen van daaruit door te sluizen naar onder meer Italië, Spanje en Frankrijk, waar ze uiteindelijk in de prostitutie terechtkwamen.De rechtbank heeft geen bewijs gevonden dat de in totaal tien verdachten wisten dat het de bedoeling van de Nigeriaanse tak van de organisatie was om grof geld te verdienen aan de meisjes en jonge vrouwen. De gedwongen tewerkstelling en uitbuiting kan de verdachten in Nederland daarom niet worden aangerekend.

Het OM is teleurgesteld in de uitspraak, omdat de rechtbank de link tussen de smokkel en mensenhandel in dit geval niet wil leggen. „Mensensmokkel dient altijd een ander doel en dat is in dit geval de mensenhandel geweest", aldus persofficier van justitie Warner ten Kate. Het OM gaat in elk geval in de zaken van de hoofdverdachten in hoger beroep, aldus Ten Kate.

Kritiek had de rechtbank op de manier waarop justitie en politie zijn omgegaan met een door hen opgesteld nieuw verhoorprotocol. Daarin is gebruikgemaakt van een dominee en een ervaringsdeskundige die met slachtoffers hebben gepraat.

Op zich vindt de rechtbank het goed dat het OM op zoek is gegaan naar andere manieren om aan verklaringen en aangiften te komen. Mensenhandelzaken kenmerken zich onder meer door weigering, uit angst, van slachtoffers om aangifte te doen. Maar justitie had veel meer controle moeten houden op het doen en laten van deze ’burgerverhoorders’, vindt de rechtbank. Zij hadden ook een stuk strakker geïnstrueerd moeten worden. De tekortkomingen waren echter geen reden voor de rechtbank het OM niet–ontvankelijk te verklaren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer