Beursmalaise jaagt Delta Lloyd terug naar de basis
Na jarenlang de wind in de rug te hebben gehad van stijgende aandelenkoersen, moet Delta Lloyd door de huidige beursmalaise weer terug naar de kern van de zaak. De verzekeraar gaat zich in het lopende boekjaar richten op de verbetering van de winstmarge op verzekeringen. De premies zullen moeten stijgen, zo bleek woensdag.
De beursmalaise trof Delta Lloyd in 2002 zwaar. De winst viel met 54 procent terug tot 137,7 miljoen euro, voornamelijk door bijzondere lasten. Het pensioenfonds vroeg een extra bijdrage van 31 miljoen euro. Bovendien reserveerde de verzekeraar 42 miljoen euro voor producten met een gegarandeerde opbrengst.
Beleggers krijgen bij deze fondsen aan het eind van de looptijd een afgesproken minimum terug. Bij teruglopende koersen betekent dat extra lasten voor Delta Lloyd. Een meevaller was in 2002 een langlopend pensioencontract met zorgpensioenfonds PGGM dat werd afgekocht. Dat leverde 47 miljoen euro op, maar zorgt in de toekomst wel voor minder premie-inkomsten.
De afgelopen jaren plukte Delta Lloyd de vruchten van de stijgende beurs. Premies voor bijvoorbeeld een levensverzekering konden laag blijven omdat beleggingen meer dan genoeg opbrachten om de uitkeringen te financieren. In de onderlinge concurrentiestrijd konden verzekeraars daarom in sommige gevallen zelfs de premies tot onder de kostprijs laten zakken.
„Die tijd is echt voorbij”, stelde Delta Lloyd-topman N. Hoek woensdag. „We zullen, net als alle andere verzekeraars, veel scherper op ons technisch resultaat (het verschil tussen premies en uitkeringen) moeten letten omdat we niet meer de meevallers van de beurs mee kunnen tellen.”
Daarmee moest Hoek toegeven dat Delta Lloyd weer terug is aan de basis van het verzekeringsbedrijf. Hij schatte in dat premies gemiddeld 1 tot 2 procent moeten worden opgeschroefd. „Dat kan echter sterk per verzekeringstak verschillen.” Hij wees daarbij ook op cijfers van schadeverzekeraars, die moeite hebben om winstgevend te blijven door lage premies.
Een winstverwachting durfde Hoek woensdag niet te geven. Wel gaf hij aan dat lagere kosten en hogere premies dit jaar in totaal 100 miljoen euro moeten opleveren. Om de kosten te drukken, snoeit het bedrijf flink in het aantal ingehuurde krachten. Dat zijn er nu 680, op een totaal van nog geen 6500 medewerkers. Ook overweegt Delta Lloyd de automatisering en facilitaire diensten uit te besteden.
Naast de hoge voorzieningen, trof de krach op de beurs ook de beleggingen van Delta Lloyd. De winstoverschotten van de afgelopen jaren, belegd in aandelen, zijn volledig verdampt en zijn bij de huidige beurskoers omgeslagen in een verlies. Het eigen vermogen kromp met een kwart tot 1,7 miljard euro. „Ook in dat opzicht zijn we terug op het niveau van 1997-1998, aan het begin van beurshausse dus.” Om niet te veel verliezen op aandelen op te lopen, heeft Delta Lloyd ongeveer een derde met optiecontracten afgedekt tegen koersdalingen.
Het Britse moederbedrijf van Delta Lloyd, Aviva, publiceerde woensdag eveneens een lagere winst over 2002. Voor belastingen kwam de operationele winst van Aviva, de grootste verzekeraar van Groot-Brittannië, uit op 1,7 miljard pond sterling. Dat was een daling van bijna 10 procent ten opzichte van een jaar eerder.