Buitenland

Vier adventskoopzondagen Berlijn is te veel

Winkelen op alle adventszondagen, dat kan dit jaar voor het laatst in Berlijn. De koopzondag wordt door vier koopzondagen op rij te gewoon, stelt het Duitse constitutioneel hof.

Van onze correspondent
2 December 2009 11:22Gewijzigd op 14 November 2020 09:17

Adventskalenders, kaarsen en kerstballen voor in de boom. Daarvoor stonden de kooplustigen de eerste adventszondag in de rij in de Berlijnse winkels en warenhuizen. Voor de grote kerstcadeaus is het nog te vroeg.Voor de eerste adventskoopzondag bleek matige belangstelling. Het was druk in de gerenommeerde warenhuizen en winkelstraten zoals het KaDeWe en de Kurfürstendamm, maar op andere plekken moet de kerstkoopwoede duidelijk nog op gang komen.

Als toeristenstad hecht Berlijn echter sterk aan de koopzondagen voor de Kerst. De Duitse hoofdstad wil niet onderdoen voor andere metropolen zoals Parijs, Londen en New York. „Toeristen verwachten koopzondagen als ze hiernaartoe komen”, zegt een vertegenwoordiger uit de toeristenbranche.

Sinds 2006 is de winkeltijdenwet in Duitsland een zaak van de deelstaten. Prompt besloot Berlijn de winkels op alle adventszondagen te openen. In totaal staat Berlijn tien koopzondagen in het jaar toe.

Met de vier adventszondagen achter elkaar maakt Berlijn van de koopzondag een gewone winkeldag, en dat gaat in tegen de grondwet, zo vonden de rooms-katholieke en protestantse kerken van Berlijn, en stapten gezamenlijk naar de rechter.

Dinsdag stelde het hof de kerken in het gelijk. Het benadrukte dat de zondagsrust ook voor het sociale leven belangrijk is. Het hof wil bovendien „garant staan voor het kunnen waarnemen van grondrechten die de persoonlijke ontwikkeling dienen.” Daarom moet het uitzonderlijk karakter van de koopzondag herkenbaar zijn, vindt het hof. Een of twee adventskoopzondagen mogen wel.

Niet alleen kerken, maar ook de vakbonden en veel sociale organisaties waren blij met de uitspraak. In zijn reactie toonde de Berlijnse burgermeester Klaus Wowereit zich daarentegen teleurgesteld: „Waarom moeten de christenen een voorkeursbehandeling krijgen? Andere godsdiensten hebben hun rustdag op een andere dag, die ook niet beschermd wordt.”

Bisschop Markus Dröge van de Berlijnse protestantse kerk vindt dat echter niet meer dan logisch. „We komen uit een joods-christelijke cultuur. Over een andere rustdag dan de zondag bereiken we geen overeenstemming.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer