Partij moet gift openbaar maken
Politieke partijen moeten in de toekomst giften vanaf 750 euro registreren en giften vanaf 4.537,80 euro openbaar maken.
Minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken liet donderdag, tijdens de behandeling van de begroting van haar departement, weten dat ze een wetsvoorstel voor de financiering van partijen in januari voor advies naar de Raad van State zal sturen. De PvdA-bewindsvrouw wil de financiering van partijen en bewegingen transparanter maken.Partijen moeten giften vanaf 750 euro registreren en giften vanaf 4.537,80 openbaar maken. Personen en bedrijven mogen straks maximaal 50.000 euro aan een partij schenken.
De PVV is fel tegen het openbaar maken van namen van mensen die de partij geld schenken. „Het gaat niemand iets aan wat mensen ons schenken”, zei PVV-Kamerlid Brinkman tijdens het debat. Hij vermoedt dat schenkers aan de PVV vaak anoniem willen blijven. „Of Truus van drie hoog achter ons 5000 euro wil schenken, gaat u geen bal aan.”
Verder staat in het wetsvoorstel dat het aantal leden van politieke partijen een rol blijft spelen bij de verdeling van subsidies. Nu ontvangen partijen alleen subsidie als ze minimaal duizend leden hebben. De PVV, die één lid heeft, Wilders, loopt daardoor jaarlijks zo’n 900.000 euro aan subsidie mis.
De drempel van duizend leden verdwijnt, omdat politieke stromingen zonder leden daarmee worden benadeeld, stelt Ter Horst. De hoogte van de subsidie wordt echter wel afhankelijk van het aantal leden van een democratisch georganiseerde partij. Partijen met veel leden krijgen meer geld dan partijen zonder leden.
Lange tijd vond Ter Horst dat bewegingen als PVV en Trots op Nederland helemaal geen subsidie zouden moeten krijgen. Tijdens een symposium van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) over partijdemocratie, eind april, zei ze het belangrijk te vinden dat leden of donateurs inspraak zouden krijgen in die partijen. „Mijn indruk is dat bewegingen juist geen invloed van leden of donateurs willen”, merkte de bewindsvrouw toen op.
Ter Horst wil nog voor de kerstdagen met de voorzitters van de politieke partijen overleggen over het kabinetsplan. Ze verwacht dat het uiteindelijke wetsvoorstel in januari voor advies naar de Raad van State kan. Daarna is de Tweede Kamer aan zet.