Europese boekenbon op komst
Een grensoverschrijdend cadeau voor reizende intellectuelen. Waarschijnlijk is de nieuwe Nederlandse boekenbon in euro’s volgend jaar inwisselbaar in alletwaalf landen van de Europese Unie die 1 januari de euro invoeren.
Dit zei directeur A. Doeser van de Nederlandse Boekenbon bij de overhandiging van de nieuwe boekenbonnenreeks in euro’s maadag in Amsterdam.
De bekende Nederlandse boekenbon wordt omgezet in euro’s. In totaal komen er zes verschillende exemplaren in omloop: bonnen van 5, 10, 12,5, 20, 25 en 40 euro. Voorlopig is het cadeau alleen in Nederland in te wisselen. Later gaat de bon internationaal. Schrijver Harry Mulisch overhandigde de nieuwe reeks aan president Duisenberg van de Europese Centrale Bank.
Dat er nog geen Europese boekenbon is voor alle eurolanden heeft te maken met de technische verwerking ervan. „Maar we hebben al overleg gehad met de verschillende boekenbonbazen uit de eurolanden. We hopen volgend jaar zo snel mogelijk te beginnen”, aldus Doeser. De oudste geschenkbon –sinds 1934– van Nederland haalde dit jaar een recordomzet van 50 miljoen gulden.
Voor de ontvangst van de eerste euroboekenbonnen wist Duisenberg in deze drukke europeriode wat tijd vrij te maken. Volgens Mulisch is Duisenberg geklopt door de euroboekenbon, want die is morgen al te verkrijgen. In een met sigarenrook gevulde ambiance in het Grand Hotel te Amsterdam kreeg Duisenberg de zes nieuwe waardebonnen. Daarop staan de portretten van W. F. Hermans (5 euro), Remco Campert (10 euro), Hella S. Haasse (12,50 euro), Harry Mulisch (20 euro), Annie M. G. Schmidt (25 euro) en Gerard Reve (40 euro).
Duisenberg wees de aanwezigen nog eens fijntjes op de Hollandse gewoontes: „Als enige land in de wereld houden wij een consequente reeks van kwarten aan. Daarom ben ik zo blij met Hella Haase die met haar hoofd op de bon van 12,50 prijkt.” Daarnaast nam Duisenberg als voorzitter van het Kanker Instituut/Antonie van Leeuwenhoek duizend boekenbonnen van 12,50 euro in ontvangst; allemaal bedoeld voor uitbreiding van de bibliotheek.