Binnenland

College Nijmegen uiteengespat

NIJMEGEN (ANP) – Nijmegen heeft sinds woensdagmiddag geen college van burgemeester en wethouders meer. Het bijzondere, linkse huwelijk van GroenLinks, PvdA en SP is uiteengespat. Het college botste dinsdag met de raad over een collegevoorstel voor verhoging van de onroerendezaakbelasting (ozb) met 5 procent. De PvdA–fractie steunde dit voorstel niet en stond hierdoor lijnrecht tegenover coalitiegenoten GroenLinks en SP. De PvdA vond dat de gemeente de burger te veel vroeg.

26 November 2009 07:22Gewijzigd op 14 November 2020 09:14

Het college liet daarop woensdag weten niet meer verder te kunnen. Burgemeester Thom de Graaf gaat onderzoeken hoe de stad zo kort voor de gemeenteraadsverkiezingen, in maart 2010, moet worden bestuurd. De fractievoorzitters van de Nijmeegse politieke partijen overleggen hierover met De Graaf. De meest voor de hand liggende optie lijkt dat het college demissionair verdergaat tot na de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart. Demissionair de bestuurlijke taken uitvoeren betekent echter ook dat het college de ozb met slechts 0,5 procent mag verhogen in plaats van 5 procent.De PvdA toonde zich woensdag verbaasd over de val van het college. Volgens voorzitter Rutger Zwart van de Nijmeegse fractie is er geen sprake van wrijving tussen PvdA–wethouder Paul Depla en de fractie. Depla liet weten dat hij erg gehoopt had dat de PvdA de begroting zou steunen. „De 1,9 miljoen die met de lastenverlaging gemoeid is, zal nu uit de reserves moeten komen. Dat is jammer, want er komen nog zware tijden aan waarin we het geld hard nodig hebben", zegt hij. Ook Depla bevestigtde, evenals fractievoorzitter Zwart, dat er geen wrijving is ontstaan tussen hem en de partij. „Het college en de partij staan los van elkaar. De begroting is samengesteld door de wethouders, onder wie ikzelf. Dat is een compromis en daar ben ik toevallig de boodschapper van".

In 2002 kreeg Nijmegen als enige grote stad in Nederland een volledig links college, wat de stad de bijnaam ’Havana aan de Waal’ opleverde. Links gebruikte de term als troetelnaampje, maar tegenstanders gebruikten het als scheldnaam en waren minder enthousiast over de vele ’groene’ maatregelen die werden genomen.

Het eerste linkse college deed het over het algemeen goed. Nieuw elan was zichtbaar, bijvoorbeeld in de aanpak van zwaar verouderde stadswijken. Nijmegen haalde meermalen de publiciteit met uitgesproken groene raadsbesluiten, zoals het weren van SUV’s uit de binnenstad. Dat ging overigens na landelijk hoongelach niet door. De drie collegepartijen behaalden in 2006 met vlag en wimpel een nieuwe verkiezingsoverwinning.

Maar de flair van het eerste linkse college kwam niet meer terug. Ondernemers en zakenlui in de stad begonnen steeds harder te mopperen over hoge lasten en het verkeersinfarct. Affaires volgden elkaar op. Eerst rond PvdA–kroonprins Paul Depla, die een misstap beging. Hij kwam in opspraak toen hij zich in de fietsenkelder van het stadhuis oraal liet bevredigen door een VVD–raadslid. Enkele maanden geleden moest de SP–wethouder van Financiën het veld ruimen, nadat gebleken was dat schouwburgdirecteur Albert Krielen zichzelf kon verrijken met een torenhoog inkomen voor een deeltijdbaan. GroenLinks en SP konden elkaar nog wel vinden, maar de PvdA liep steeds vaker uit de pas.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer