Economie

Aantal geheel afgekeurde WAO’ers loopt sterk terug

Het aantal WAO’ers dat volledig wordt afgekeurd, neemt sterk af. In 1999 was nog 67 procent van de nieuwe WAO’ers volledig arbeidsongeschikt, in 2002 was dat gedaald tot 56 procent. In december nam het aantal werkloosheidsuitkeringen fors toe.

ANP
25 February 2003 10:54Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

Dat blijkt uit cijfers die uitkeringsinstantie UWV maandag heeft gegeven. De daling komt mede doordat de UWV meer let op de mogelijkheden dan op de beperkingen van arbeidsongeschikten. Het gevolg is dat meer WAO’ers naast hun uitkering blijven werken.

Het UWV had eerder al gemeld dat ook het totaalaantal nieuwe WAO-uitkeringen daalt. Tegelijkertijd wordt van steeds meer WAO’ers de uitkering stopgezet, onder meer omdat ze een baan hebben gevonden. Het aantal stoppers overtreft soms het aantal nieuwkomers: bijvoorbeeld in juni, juli en december vorig jaar is het totale aantal WAO-uitkeringen gedaald tot 993.000.

Nederland heeft verhoudingsgewijs de meeste arbeidsongeschikten van Europa. Hier is dat 13 procent van de beroepsbevolking, tegen bijvoorbeeld 7 procent in België. Daarentegen zijn in Nederland iets minder mensen in de bijstand of werkloos dan in andere landen.

Werkende vrouwen van 49 jaar en ouder lopen het grootste risico om in de WAO te belanden, zo blijkt uit cijfers van UWV. Ze hadden in 2002 een kans van 3 procent. Het minste gevaar was er voor mannen jonger dan dertig jaar. Van hen kwam vorig jaar slechts 0,3 procent in de WAO.

Vrouwen hadden in alle leeftijdsgroepen een groter risico om in de WAO te belanden dan mannen. Dat was zelfs 2,5 keer zoveel bij jongeren onder de dertig jaar. Bij vijftigplussers was dat 1,5 keer.

Het verschil lijkt verband te houden met een verschil in klachten. Vrouwen blijken vaker dan mannen het werk psychisch niet meer aan te kunnen. Ook zwangerschapsproblemen zijn een extra oorzaak, hoewel mannen vaker worden afgekeurd vanwege hun hart.

Oudere vrouwen krijgen bovendien vaker dan mannen last van hun rug, armen of benen. Dat hangt mogelijk samen met de beroepen waarin veel vrouwen werken. De gezondheidszorg is een sector met een bovengemiddeld risico op arbeidsongeschiktheid.

Verreweg de meeste WAO’ers werden echter gemeten in de catering (waar veel oudere vrouwen werken) en bij slagers. In deze beroepsgroep zijn relatief nog meer WAO’ers dan onder vuilnismannen of bouwvakkers, waar al bovengemiddeld veel risico is. De gemiddelde kans om in de WAO te komen, is voor een werknemer 1,34 procent.

Ook het aantal werkloosheidsuitkeringen is volgens het UWV in december sterk gestegen. Eind december werden 204.900 WW-uitkeringen verstrekt. Dat was een stijging van 8600 (4,6 procent) vergeleken met een maand eerder.

Ten opzichte van een jaar eerder is het aantal WW-uitkeringen met 39.200 (23,7 procent) opgelopen. De toename is voor meer dan de helft het gevolg van seizoenswerkloosheid in de bouw, de horeca, de schildersbranche en de landbouw. Daarnaast groeide het aantal uitkeringen als gevolg van het stagneren van de economie. Het gaat vooral slecht met de groothandel, de zakelijke dienstverlening en bedrijven die arbeidskrachten uitlenen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer