Binnenland

Zes doden door griep, epidemie blijft mild

Zes personen zijn afgelopen week overleden aan de Mexicaanse griep. Toch is volgens het RIVM nog steeds sprake van een „milde epidemie” als het gaat om de aantallen zieken. Ook het aantal sterfgevallen door de griep lijkt lager te liggen dan in andere jaren.

Wetenschapsredactie
20 November 2009 14:36Gewijzigd op 14 November 2020 09:12

Dat bleek vrijdagmiddag tijdens de wekelijkse vrijdagse persconferentie van het RIVM in Bilthoven over het verloop van de griepepidemie.De jongste sterfgevallen betreffen een meisje van 0 jaar, een 7-jarig jongetje, een 9-jarig meisje, een meisje van veertien, een 60-jarige vrouw en een 72-jarige man. Allen hadden al een andere ziekte. In totaal stierven in Nederland door het uitbreken van de Mexicaanse griep 28 patiënten.

Op dit moment zijn 18 op de 10.000 inwoners ziek, zo blijkt uit cijfers van het landelijke netwerk van peilstations. Het aantal ziekenhuisopnamen steeg afgelopen week naar zo’n vijftig per dag, de week ervoor lag dat aantal op veertig. De meeste opnamen betroffen kinderen tot vijf jaar. Binnen die groep scoren de kleintjes tot één jaar het hoogst, aldus prof. Roel Coutinho, directeur van het Landelijk Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM.

Het aantal opnamen op intensive careafdeling steeg naar 38, een verdubbeling ten opzichte van de week ervoor.

Lieke Sanders, hoogleraar immunologie en infectieziekten aan de Universiteit Utrecht en kinderarts in het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht, spreekt van een verhoudingsgewijs lage sterfte door het influenzavirus H1N1. „Alle sterfgevallen door Mexicaanse griep worden nu gemeld, normaal houden we dat niet zo precies bij en zijn er ook geen persberichten. Maar onze indruk is dat de sterfte door griep lager ligt dan in andere jaren.”

Volgende week start een massale vaccinatiecampagne door de GGD’en. Ruim 836.000 kinderen vanaf 6 maanden tot en met vier jaar en een kleine 200.000 huisgenoten van baby’s tot en met vijf maanden hebben een oproep gekregen. In het hele land zijn 250 vaccinatielocaties ingericht, van de RAI in Amsterdam en de Jaarbeurs in Utrecht tot gymzalen en buurthuizen in dorpen. Een tweede prikronde volgt half december.

De kinderen krijgen het griepvaccin Pandemrix toegediend, de halve dosering van wat gebruikelijk is voor volwassenen. Sanders is niet bevreesd dat vaccinatie van een kind dat al griep onder de leden heeft, maar nog niet ziek is, extra risico’s oplevert. Kinderen die al griep hebben, worden niet gevaccineerd. Ook bij koorts boven de 38 graden wordt er niet gevaccineerd. „Als er sprake is van een gewone verkoudheid, vragen we ouders wel om met hun kind te komen”, aldus dr. Ineke van der Zande, directeur van GGD Kennemerland. De GGD’en krijgen honderden telefoontjes per dag van mensen met vragen. Er zijn speciale call-centra geformeerd om de vragenstellers te woord te staan. Daarnaast worden folders verspreid in het Arabisch, Turks, Engels en Spaans.

Immunoloog Sanders is blij met de uitkomsten van een Zweeds onderzoek naar het vaccin Pandemrix, waaruit blijkt dat de bijwerkingen meevallen. Na ruim 2 miljoen vaccinaties waren er bijna 600 meldingen van artsen over bijwerkingen binnengekomen. Uit de resultaten tot nu toe blijkt dat iets meer gevaccineerden lichte bijwerkingen krijgen dan bij de vaccinatie tegen de seizoensgriep.

Onder de meldingen waren er ruim 31 die betrekking hadden op kinderen. In de periode tot 5 november waren toen 5000 kinderen tot 3 jaar ingeënt en 50.000 kinderen tussen 3 en 6 jaar oud. In Zweden wordt op dezelfde manier gewerkt als in Nederland, kinderen krijgen er twee keer een halve dosering van het vaccin Pandemrix.

Op grond van de meldingen adviseren de Zweedse gezondheidsautoriteiten ouders van kinderen die allergisch zijn of van wie directe familieleden allergisch zijn, eerst advies te vragen aan de behandelend specialist.

Meest gemelde bijwerkingen waren onder meer lokale reacties op de injectieplek, griepachtige verschijnselen, koorts, misselijkheid, hoofdpijn en allergische huidreacties.

Acht sterfgevallen na vaccinatie hadden betrekking op patiënten met chronische aandoeningen. Zij overleden vanaf 12 uur tot vijf dagen na vaccinatie. In vier gevallen was geen sprake van een verband tussen vaccinatie en het sterven. Van de andere patiënten leverde onderzoek te weinig gegevens op.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer