Politiek

„Dictatuur van seculieren” in Amsterdam

CDA, ChristenUnie en SGP zijn verontwaardigd over de motie van de Amsterdamse gemeenteraad om een instelling die alleen gelovig personeel werft, van subsidie uit te sluiten.

Redactie politiek
20 November 2009 11:50Gewijzigd op 14 November 2020 09:12

„Onverdraagzaam, benepen, een miskenning van de Nederlandse traditie”, zegt ChristenUniefractievoorzitter Slob.De Amsterdamse gemeenteraad nam woensdag een motie van de VVD aan om voortaan niet in zee te gaan met organisaties die alleen personeel uit bepaalde religieuze of culturele groepen werven. In de contracten moet de gemeente van de raad voortaan opnemen dat zorg- of welzijns­instellingen niemand mogen uitsluiten bij het werven van personeel. Alleen het CDA stemde tegen de motie.

Aanleiding voor de motie was een personeelsadvertentie van het Scharlaken Koord, dat onderdeel is van Tot Heil des Volks. De christelijke organisatie, die voor haar hulp aan prostituees een subsidie van de gemeente krijgt, had een advertentie geplaatst waarin zij aangaf dat sollicitanten een christelijke achtergrond moesten hebben.

Slob spreekt van „een dwaze oprisping van seculiere intolerantie” van de Amsterdamse gemeenteraad. „Een groot deel van het zorg- en welzijnswerk in Nederland heeft christelijke wortels. Dat geldt van de reclassering, van het Leger des Heils, en ook van de vereniging Tot Heil des Volks die al in de negentiende eeuw werkzaam was op de wallen en in de Jordaan. Onbegrijpelijk dat de gemeenteraad nu vindt dat het Scharlaken Koord zijn christelijke identiteit zou moeten afleggen. Kennelijk uit een soort hysterische vrees dat christelijke hulpverleners met een heimelijke evangelisatieagenda werken.”

De Amsterdamse gemeenteraad laat met zijn motie een ander geluid horen dan het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Een halfjaar geleden presenteerden het departement en VNG het rapport ”Religie en publiek domein”. Daarin staat dat er geen belemmering hoeft te zijn voor subsidieverstrekking aan religieuze instellingen.

Behalve de ChristenUnie zijn ook CDA en SGP verontwaardigd over de motie. SGP-Kamerlid Van der Staaij en CU-Kamerlid Anker zullen de kwestie aankaarten tijdens de begrotingsbespreking van Binnenlandse Zaken, komende week.

„Minister Ter Horst moet Amsterdam, als het doorgaat op deze lijn, op de vingers tikken”, zegt Van der Staaij. „In feite komt de motie neer op een uitsluiting van religieuze instellingen. Dat is ongrondwettig.”

Algemeen directeur Van Rhee van Tot Heil des Volks zal, als de subsidie daadwerkelijk wordt stopgezet, mogelijk naar de Commissie Gelijke Behandeling stappen. „Er is sprake van een dictatuur van seculiere gelovigen. Maar het is ook pure discriminatie. Onder het mom van het bestrijden van discriminatie sluit de gemeenteraad nu een organisatie uit die al sinds 1855 baanbrekend christelijk sociaal werk doet in Amsterdam.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer