Rijkste landen ontbreken op voedseltop
Meer dan zestig staatshoofden en regeringsleiders waren maandag aanwezig op de Internationale Voedseltop in Rome, die georganiseerd is door wereldvoedselorganisatie FAO. De opvallendste afwezigen zijn de leiders van de rijkste landen ter wereld, waardoor de top volgens critici weinig zin heeft.
Wat is de directe aanleiding voor de top?Een jaar geleden leidden hoge voedselprijzen tot grote problemen in derdewereldlanden. In arme landen als Senegal en Haïti kwam het tot onlusten, maar ook in middeninkomenslanden zoals Mexico.
Wat valt er te doen aan die hoge voedselprijzen?
Landbouwexperts wijzen de stimulering van biobrandstoffen door de Europese Unie en de Verenigde Staten aan als belangrijkste oorzaak van de gestegen prijzen. De EU en de VS subsidiëren het verstoken van mais tot biobrandstof zwaar, waardoor de maisprijzen in 2007 sterk stegen. In het kielzog daarvan stegen ook basisproducten zoals tarwe en rijst in prijs.
Hoeveel mensen hebben wereldwijd voedselhulp nodig?
Volgens schattingen van de FAO hebben meer dan 1 miljard mensen op aarde een tekort aan voedsel. Het aantal ondervoede mensen daalde jarenlang, maar is het laatste decennium weer (sterk) gestegen.
Waar heerst het ernstigste voedselgebrek?
In de Hoorn van Afrika. Niet minder dan een op de drie Afrikanen lijdt honger. Afrika moet een kwart van zijn voedsel importeren. Veel Afrikaanse staten besteden minder dan 10 procent van hun begroting aan landbouw. Dat moet volgens de FAO omhoog. Ook buiten de landbouw om kunnen de Afrikaanse landen meer doen om de honger te bestrijden, aldus de voedselorganisatie.
Wat moet er na de top veranderen?
De 192 lidstaten van de FAO vinden dat ontwikkelingslanden meer eigen verantwoordelijkheid moeten nemen bij de hongerbestrijding. Ook moet er meer worden samengewerkt tussen lokale en internationale organisaties en moet de besteding van de 20 miljard euro die door de G8-top is beloofd, streng gecontroleerd worden. De FAO wil met name een impuls geven aan de landbouw in ontwikkelingslanden. Volgens de slotverklaring van de top, die voor aanvang van de bijeenkomst al bekend was, moet er „substantieel meer” ontwikkelingsgeld naar landbouwprojecten gaan. Terwijl in 1980 nog 19 procent van het totale budget naar landbouw ging, was dit in 2006 tot slechts 3,8 procent gedaald.
Wat zijn de verwachtingen?
Vorige voedseltoppen hebben hun gestelde doelen nooit bereikt. Tijdens een wereldvoedseltop in 1996 werd afgesproken dat aantal voor 2015 tot de helft terug te brengen. In 1974 stelde de FAO zich zelfs ten doel de honger binnen tien jaar de wereld uit te helpen. Volgens critici staat er in de ontwerpteksten van de huidige top weinig meer dan wat de G8-leiders in juli in het Italiaanse L’Aquila al afspraken. Ze beloofden toen 20 miljard dollar te investeren in de strijd tegen honger.