Kerk & religie

„Ware liefde geworteld in de Bron van liefde”

„Heb je wel eens een liefdesbrief gekregen? Wat als zo’n brief beantwoord wordt met haat en afwijzing? Jezus schrijft ons óók een liefdesbrief. Wat is ons antwoord daarop?”

Van een medewerker
16 November 2009 09:58Gewijzigd op 14 November 2020 09:09
DS. ZWEISTRA ...ring... Foto Sjaak Verboom
DS. ZWEISTRA ...ring... Foto Sjaak Verboom

Met deze vraag opende Gerbrand de Jong, jeugdwerkadviseur van de hersteld hervormde jongerenorganisatie (HHJO), zaterdag de vijfde landelijke appel- en ontmoetingsdag in Hoevelaken. Het thema van die dag, waarop zo’n 800 jongeren vanaf 16 jaar aanwezig waren, was ”Ware liefde”.„Wij wijzen de liefdesverklaring van Jezus af”, aldus De Jong. „Wij hebben de zonde meer lief dan de Heere.” De jeugdwerkadviseur gaf een lesje Bijbelse grammatica. „Onze persoonlijke voornaamwoorden zijn: ik, jij, hij. In de Bijbel is het: Hij, jij, ik. Dat is liefhebben wat geworteld is in de Bron van liefde.”

Ds. H. Zweistra, predikant te Elspeet, vroeg de jongeren of er achter ”liefde tot God” een vraagteken of een uitroep­teken komt te staan. „Het is een van beide. Een vraagteken is beschamend. Ken je God? Wie is Hij voor jou? Hoe komt het dat ik vanuit mezelf God niet ken, terwijl de Schrift zegt dat God liefde is? Over dat laatste kun je je alleen maar verwonderen.”

Volgens de predikant staat iedereen in een van God vervreemd leven; geneigd om God en onze naaste te haten. „Maar Hij wil dat mensen Hem gaan liefhebben. Daarvoor heeft Hij Zijn Zoon geschonken, in onze baaierd van hatelijkheden. Hij komt om Zijn ring aan je vinger te schuiven. Zo komt de vereniging met Hem tot stand. Liefde tot Hem is geformeerd door Zijn scheppende handen. Dat ik God ga liefhebben, komt doordat Hij ons bestaan heeft geëigend”, aldus ds. Zweistra. „Zo leert Hij wat ware liefde is. Ik heb de deur voor Hem dichtgedaan, maar Hij opent die voor mij in de bloedwonden van Christus.”

”Liefde tot de naaste”. Over dat thema sprak dr. W. van Vlastuin, docent aan het hersteld hervormd seminarie aan de Vrije Universiteit te Amsterdam. Voor zijn toespraak koos hij de gelijkenis van de onbarmhartige dienstknecht uit Mattheüs 18. Toen de dagvaarding kwam en de boeken opengingen, bleek dat hij zijn meester 10 miljard euro schuldig was. Dat kon hij nooit terugbetalen. Hij vroeg zijn heer om lankmoedig over hem te zijn. Hij zou alles terugbetalen. Vanuit een brandend hart werd hem de schuld kwijtgescholden.

De man was zijn collega slechts 10.000 euro schuldig. Hij greep hem bij de keel. Alles moest hij hem terugbetalen. „Het is een beeld van de schuld die wij bij God hebben. Die schuld wordt een misdaad genoemd. Wij kunnen nooit betalen. Maar Hij vergeeft die schuld. God komt nooit terug op Zijn vergeving. Als je zo’n grote barmhartigheid hebt ontvangen, zou je dat dan ook niet uitstralen naar je naaste?” aldus ds. Van Vlastuin.

Volgens hem leeft het vergeven van de ander niet op de bodem van ons hart. „Maar je kunt niet barmhartig zijn door onbarmhartig te zijn. Het is onmogelijk zalig te worden zonder de weg van de zaligheid te bewandelen. Zoals het voor God een vreugde is om je te vergeven en je zalig te maken, zo is het voor jou een vreugde om de ander te vergeven.”

Op de appel- en ontmoetingsdag werd de landelijke actie voor de zending in Malawi afgesloten. De jongeren hebben ruim 72.000 euro bijeengebracht. Voor dat bedrag worden in Malawi huizen voor de evangelisten gebouwd.

In de middagbijeenkomst werden dertien workshops gehouden over thema’s als ”Heeft God de zondaar lief?”, ”Ware liefde wacht” en ”Homoseksualiteit”.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer