Economie

LTO maakt plan voor EU-landbouwbeleid

De vakgroep LTO Akkerbouw gaat een plan voor het Europese landbouwbeleid maken dat als tegenvoorstel moet dienen voor de plannen van de Europese Commissie. Dat heeft de vakgroep vrijdag besloten.

Redactie economie
21 February 2003 20:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:09

„Het EU-beleid moet perspectief bieden voor een goed boereninkomen en een duurzame productie”, vindt vakgroepvoorzitter A. Maarsingh. De vakgroep zoekt zowel in Nederland als in Europa bij onder meer COPA medestanders voor het initiatief. Voorwaarden voor het EU-beleid zijn volgens de vakgroep dat het gezonde bedrijfsgroei en rendabele productie van voeding en biobrandstof stimuleert, biodiversiteit bevordert en voldoet aan de eisen van de WTO. De huidige voorstellen van de Europese Commissie voldoen daar volgens LTO niet aan.

De vakgroep komt na grondige analyse van de voorstellen van de Europese Commissie tot de conclusie dat de voorgestelde aanpassing van het landbouwbeleid onuitvoerbaar is en leidt tot onvoorspelbare effecten en vooral ook sterke inkomensdalingen. Ook zou de voorgestelde graanprijsdaling onnodig zijn en is de vaste braak zeer onverstandig voor bodemgezondheid en milieukwaliteit.

Maarsingh: „Administratieve lasten stijgen, terwijl duizenden ambtenaren voor de uitwerking en controles nodig zijn. De voorgestelde ontkoppeling van inkomenssteun aan productie leidt bovendien tot forse verschuiving van concurrentieverhoudingen tussen teelten als granen, suikerbieten, zetmeel- en consumptieaardappelen en vollegrondsgroenten.”

Verder wil de Europese Commissie graan ruim 6 procent in prijs laten dalen en deze daling slechts gedeeltelijk compenseren. Maarsingh beweert dat de huidige EU-graanprijs in evenwicht is met de wereldmarktprijs, na een prijsdaling van ruim 60 procent sinds 1992. „Er is geen enkele goede reden voor verdere verlaging.”

Akkerbouwers willen het dan ook niet, ook omdat prijsdaling voor granen zeer nadelig uitwerkt voor prijzen van zetmeelaardappelen en niet-marktordeningsproducten als consumptieaardappelen en vollegrondsgroenten. Net zomin accepteren ze afschaffing van de minimumprijs voor zetmeel. Aangezien de gedeeltelijke compensatie de Europese Commissie honderden miljoenen euro’s kost, creëert intrekken van dit voorstel bovendien extra ruimte op de Europese begroting.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer