Politiek

Actie SGP-Statenlid Klein „funest”

„Funest voor de geloofwaardigheid.” Zo omschrijft mr. Diederik van Dijk, medewerker van de SGP-fractie in de Tweede Kamer, het recente optreden van de Gelderse SGP-fractieleider E. Klein in het islamdebat.

Van onze verslaggever
13 November 2009 23:57Gewijzigd op 14 November 2020 09:09
SGP-Statenlid Klein meldde een week geleden dat het islamitische scholen ontbreekt aan liefde. Ook stelde hij het liefst geen enkele moskee in Nederland te zien. Afgelopen woensdag zei Klein tijdens een vergadering van de Provinciale Staten die woorden va
SGP-Statenlid Klein meldde een week geleden dat het islamitische scholen ontbreekt aan liefde. Ook stelde hij het liefst geen enkele moskee in Nederland te zien. Afgelopen woensdag zei Klein tijdens een vergadering van de Provinciale Staten die woorden va

Van Dijk deed dat vrijdagavond in Urk tijdens een door de lokale SGP-jongeren georganiseerd debat over de PVV en het christendom.SGP-Statenlid Klein meldde een week geleden dat het islamitische scholen ontbreekt aan liefde. Ook stelde hij het liefst geen enkele moskee in Nederland te zien. Afgelopen woensdag zei Klein tijdens een vergadering van de Provinciale Staten die woorden van harte terug te nemen.

Het optreden van Klein was „niet het meest overtuigend”, zei Van Dijk gisteravond op vragen van Peter Frans Koops van de Spakenburgse Vrijheids Partij, die sympathiseert met de PVV.

Van Dijk zei te kunnen „meevoelen” in de kritiek dat de christelijke politiek te lang „stil” is gebleven over de problemen rond de islam. „Terwijl juist zij moet weten welke gevaarlijke machten schuilen in deze antichristelijke ideologie. Wij mogen best duidelijk zeggen dat het christendom in Nederland een streepje voor heeft.”

De PVV maakte dit jaar in Urk bij de Europese verkiezingen een stevige opmars en kreeg met 477 stemmen de steun van 12 procent van de kiezers. De CU-SGP daalde ten opzichte van 2004 van 3265 naar 2258 stemmen. Van Dijk zei een „licht gevoel van verbijstering” te hebben over de vraag of de PVV en het christendom samengaan. „In onze kring bestaat geen of weinig sympathie voor minister Plasterk. Wel voor Wilders. Terwijl ze allebei putten uit dezelfde seculiere bron die op geen enkele manier wordt gevoed door het Woord van onze goede God.”

Van Dijk stelde dat „reformatorische opinieleiders” zoals prof. dr. W. J. op ’t Hof, predikant in Urk, en de conservatieve publicist Bart Jan Spruyt „de weg naar Wilders hebben geplaveid.” Volgens Van Dijk heeft Spruyt „veel mensen op het verkeerde been” gezet. In reactie zei een geërgerde Spruyt gisteravond dat hij al in 2006 afscheid nam van Wilders en sindsdien duidelijk heeft gemaakt niet meer door één deur te kunnen met de PVV-leider. Daarop zei SGP’er Van Dijk dat Spruyts toenmalige sympathieën voor Wilders „nog enorm” leven onder christenen.

Spruyt zegt zich niet te kunnen vinden in Wilders’ „wegpesten” van moslims. „Wilders vernedert mensen met een woord als kopvoddentaks. Bij zo’n benadering moeten moslims zich ongemakkelijk en bedreigd gaan voelen en dan vanzelf Nederland verlaten. Dat vind ik irreëel. Je moet middelen gebruiken die passen bij de democratie. Moslims kun je niet als tweederangsburgers behandelen.”

De conservatieve publicist stelde dat Wilders „de laatste maanden” scherper in zijn taalgebruik is geworden. Achter de politiek van de PVV-leider zit „oprechte wanhoop en haat tegen het establishment, dat hem weg wil pesten.” Spruyt vindt het „niet een goed idee” als christenen op de PVV stemmen, al kan hij dat „heel goed” begrijpen.

Hij riep de SGP op het vrouwenstandpunt overboord te zetten, waardoor de partij serieuzer zou worden genomen. Van Dijk zei daar niet voor te voelen. „Ik denk niet dat de zetels binnenstromen als wij het vrouwenstandpunt opgeven. Dan zullen we, net als nu al, worden aangevallen op onze visie op bijvoorbeeld het homohuwelijk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer