Dossiers vol leed en fraude
Bij de Stichting Steun Remigranten (SSR) in Berkane melden zich met de regelmaat van de klok remigranten die geen oplossing meer zien voor hun moeilijkheden – én mensen die graag profiteren van een ander. Een selectie uit de dossiers.
Het verhaal van FaridaIn 1993 gaat Farida op 21-jarige leeftijd vanuit Marokko bij haar echtgenoot in Nederland wonen. In 1999 gaat het gezin, met inmiddels twee dochters, voor de jaarlijkse vakantie naar Marokko. Daar wordt Farida achtergelaten.
De echtgenoot neemt behalve de twee dochters ook het paspoort en de verblijfsvergunning van Farida mee naar Nederland. Farida komt direct in actie en klopt onder meer aan bij de SSR, omdat zij in onzekerheid zit over het lot van haar kinderen, vragen heeft over de kans op terugkeer en soms in paniek is.
De hulpverleners van SSR schakelen een advocaat in. De rechtbank stelt Farida in het gelijk. Ze is momenteel in Nederland om met haar advocaat te bekijken hoe zij haar twee dochters weer terug kan krijgen.
Het verhaal van Siyad
De oude Siyad –de consulenten schatten hem zeker 80 jaar–, komt op het SSR-kantoor en verzoekt de consulenten hem te helpen met een AOW-aanvraag, gezien zijn Nederlandse arbeidsverleden. Siyad weet jammer genoeg weinig te vertellen over Nederland, maar beschikt wel over een aantal werkgeversverklaringen over de periode dat hij in Nederland werkzaam was.
Toch wijst de SVB de aanvraag af: Siyad zou veel jonger moeten zijn. Na verschillende jaren procederen wordt Siyad echter door de rechtbank in het gelijk gesteld. De SVB is verplicht hem met terugwerkende kracht over 4 jaar AOW met toeslag voor zijn partner te verstrekken.
Kort daarop komt de duidelijk jongere Adel binnen. Hij heeft jaren in Nederland gewerkt en kan daar uitgebreid over vertellen. Nu hij bijna 65 is, wil hij een AOW-aanvraag doen. Het probleem is echter dat hij onder een andere naam gewerkt heeft: onder die van ene Siyad.
Bij de SSR gaat een belletje rinkelen. Adel is niet van plan zich zijn AOW zo maar te laten afnemen. Hij vraagt een visum voor een kort verblijf in Nederland aan, zoekt zijn vorige werkgevers op en neemt hen als getuigen mee naar de SVB. Die stelt hem in het gelijk.
De toedracht van de naamsverwisseling: toen Adel naar Nederland vertrok, moest hij bij Siyad een paspoort aanvragen. Deze stelde hem voor de keus: Siyads eigen paspoort kopen of géén paspoort krijgen. Siyads kennelijke plan daar later nog handig gebruik van te maken, wordt op het nippertje verijdeld.