Franse wetgeving loopt op haar laatste benen
De laatste Franstalige wet van ons land heeft zijn langste tijd gehad. Per 1 januari 2003 wordt de nieuwe Mijnbouwwet van kracht. Die komt in de plaats van de Loi concernant les mines, les minières et les carrières. Het was keizer Napoleon zelf die deze wet op 1 mei 1810 in Antwerpen ondertekende.
Maandag tekende zich tijdens overleg in de Tweede Kamer een meerderheid af voor de modernisering van de mijnwet, waaraan nu al zes jaar wordt gewerkt. Belangrijkste verschil van mening betreft nog de vergoeding van de schade aan burgers als gevolg van bodemdaling door gaswinning.
De VVD kan zich vinden in een voorstel van het CDA om de Staat aansprakelijk te stellen en niet de oliemaatschappijen. De PvdA ziet daar niets in en pleit voor omkering van de bewijslast, waardoor het niet langer aan de burger zelf is om te bewijzen dat de schade het gevolg is van mijnbouw.
Minister Jorritsma van Economische Zaken wijst beide voorstellen van de hand. Zij heeft de taken van de Technische Commissie Bodembewegingen zo uitgebreid dat die niet alleen uitspraken doet over de oorzaak van schade, maar ook over het schadebedrag. D66 is daar tevreden mee. De ChristenUnie was kritisch over het voorstel van VVD en CDA, dat geen meerderheid lijkt te halen.
Gratis
Minister Jorritsma wil het toezicht op lege mijnschachten overdragen aan de gemeenten, hoewel CDA en PvdA dat liever bij het Staatstoezicht op de mijnen laten. In de lege mijnschachten vinden nog rondleidingen en bijeenkomsten plaats. Ook komt het voor, dat er woningen boven zijn gebouwd. Volgens CDA-kamerlid Atsma ontberen Zuid-Limburgse gemeenten de nodige kennis om de veiligheid te beoordelen. Jorritsma vindt het van belang dat een gemeente alle veiligheidsaspecten, zoals brandgevaar en openbare orde, beoordeelt en dat dit in één bestuurlijke hand blijft. Het Staatstoezicht op de mijnen zal dan gratis adviseren over instortingsgevaar.
Atsma had een vleugje weemoed bij het afscheid van de laatste Franstalige wet. Hij suggereerde een klein stukje Franse tekst te handhaven in de nieuwe wet. Het is onduidelijk hoe het antwoord van de bewindsvrouw, „je maintiendrai”, moet worden uitgelegd.