Klink: Huisarts voor tuchtrechter bij te vroeg prikken
Minister Klink heeft huisartsen woensdag op het hart gedrukt nog geen kinderen in te enten tegen de Mexicaanse griep en ook geen prikjes aan gezonde mensen te geven. „Dat is domweg onverantwoord". Huisartsen die hardleers zijn kunnen uiteindelijk met de tuchtrechter te maken krijgen, waarschuwde de minister.
Pas vanaf 23 november zijn kinderen van zes maanden tot en met vier jaar aan de beurt. Door deze groep voortijdig te vaccineren, kan er een tekort aan vaccins ontstaan voor de vijf miljoen mensen die nu een prik moeten halen omdat ze een verhoogd risico lopen op complicaties als ze griep krijgen.Ook artsen die gezonde mensen, bijvoorbeeld sporters, inenten, hoeven niet op begrip van Klink te rekenen. In de Tweede Kamer zei hij dat artsen niet zomaar vaccins kunnen gaan uitdelen omdat ze uit liefhebberij bij sporters of bijvoorbeeld balletdansers betrokken zijn. „Dat kan en dat mag niet". Voor de risicogroepen kan het vaccin dan opraken. “Alle kleine beetjes tellen op”.
De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft de clubarts van AZ er inmiddels op aangesproken dat deze de selectie heeft ingeënt en zal dat ook doen bij andere huisartsen die de aanwijzingen van Klink niet opvolgen. Gaan ze herhaaldelijk over de schreef, dan kan de inspectie hen voor de tuchtrechter brengen.
Minister Klink kondigde woensdag ook aan dat zijn ministerie op weblogs en fora harder ten strijde zal trekken tegen onjuiste informatie over bestrijding van ziekten, naast Mexicaanse griep bijvoorbeeld ook de Q–koorts. “Idiote verhalen moeten we de kop indrukken”. Hij vergeleek verspreiders van indianenverhalen met middeleeuwse kwakzalvers. „Dat zullen we met moderne media moeten bestrijden".
Klink riep zorgpersoneel nogmaals op zich tegen de Mexicaanse griep te laten vaccineren. Zieke medewerkers in ziekenhuizen in andere zorginstellingen kunnen patiënten besmetten. Ook is het van belang dat er genoeg gezonde artsen en verpleegkundigen zijn als de epidemie nog verder groeit. Hij wees erop dat er anders problemen dreigen op afdelingen intensive care van ziekenhuizen.
Bedrijven zien hun personeel nog niet massaal met griep in bed blijven liggen, meldde de Arbo Unie woensdag. Sinds de herfstvakantie is het aantal ziekmeldingen wel gestegen, maar de piek die in januari door de normale seizoensgriep ontstond, is nu nog niet in zicht.