„PKN had moeten meebetalen”
Hervormde gemeenten in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) die door de fusie in 2004 zijn gescheurd, voelen zich in sommige gevallen in de steek gelaten door de landelijke kerk. De commissie voor bijzondere zorg (cbz) wentelt de financiële gevolgen van de scheuring nu af op de gescheurde gemeenten terwijl de PKN als geheel daaraan niet bijdraagt.
Dat zeggen twee predikanten in het jongste nummer van de Waarheidsvriend, het blad van de Gereformeerde Bond in de Protestantse Kerk, dat morgen verschijnt.In het artikel uiten ds. G. C. Klok, predikant van de hervormde gemeente in Putten, en ds. H. Harkema, predikant van de hervormde gemeente in Middelharnis, hun ongenoegen over de werkwijze van de cbz. Deze commissie, die door de PKN in het leven is geroepen om voor de financiële afwikkeling te zorgen in hervormde gemeenten die in 2004 gescheurd zijn, zou te gemakkelijk geld en goederen toewijzen aan hersteld hervormde gemeenten terwijl de landelijke kerk niets bijdraagt in de kosten. „Het lag helemaal in de lijn der verwachting dat de opdracht die de cbz meekreeg door de hele kerk zou gedragen worden”, aldus ds. Klok. „Maar dat gebeurde niet en dat is een grondfout die zich tot vandaag de dag wreekt.” Gescheurde gemeenten moeten nu, volgens de predikanten, twee keer de rekening betalen voor een kerkvereniging die ze niet gewenst hebben. Eerst is er de scheuring en vervolgens de rekening van de cbz.
Ds. G. J. Wisgerhof, voorzitter van de cbz, verwerpt de kritiek. Volgens hem is iedere voorziening –er zijn er nu 55 getroffen en er volgen er nog 6– maatwerk en wordt er altijd gekeken naar de mogelijkheden van de hervormde gemeente.
Hij wijst erop dat de kerkorde, ondanks rechterlijke uitspraken die hervormde gemeenten in de PKN aanwezen als de wettige opvolgers van de hervormde gemeenten in de Nederlandse Hervormde Kerk, duidelijk is. „Daar waar een aanzienlijk deel van de gemeente is weggegaan, treft de cbz een voorziening”, aldus ds. Wisgerhof. „Dit is geen kan-bepaling. Er staat niet: daar kan de cbz een voorziening treffen, maar: daar treft de cbz een voorziening.”
Volgens ds. Wisgerhof gaat het bij de verdeling van goederen om goederen van plaatselijke gemeenten waar de PKN als geheel niets over te zeggen heeft. Volgens hem is de landelijke kerk echter wel solidair met gescheurde gemeenten. Zo heeft de PKN een speciale taakgroep gevormd en zijn er extra middelen uit de solidariteitskas vrijgemaakt. „Verschillende gemeenten hebben daar ook dankbaar gebruik van gemaakt”, aldus de predikant.