Politiek

„Meer hulp tegen abortus”

ChristenUnie-Kamerlid Wiegman biedt staatssecretaris Bussemaker van Volksgezondheid dinsdag bij de behandeling van haar begroting een notitie aan met acht voorstellen om de hulpverlening aan ongewenst zwangeren te verbeteren.

Redactie politiek
6 November 2009 23:24Gewijzigd op 14 November 2020 09:05
ChristenUnie-Kamerlid Wiegman biedt dinsdag ideeën aan om voorlichting over en het aanbod van alternatieven voor abortus te verbeteren. Foto ANP
ChristenUnie-Kamerlid Wiegman biedt dinsdag ideeën aan om voorlichting over en het aanbod van alternatieven voor abortus te verbeteren. Foto ANP

In het coalitieakkoord hebben CDA, PvdA en ChristenUnie in 2007 afgesproken dat het kabinet met een pakket maatregelen komt, „gericht op het bieden van alternatieven voor afbreking van de zwangerschap.”Inmiddels heeft het kabinet daartoe „goede aanzetten gedaan”, meent Wiegman. „Zo is de opvang van tienermoeders sterk verbeterd en lopen er onderzoeken om meer inzicht te krijgen in de aard van de nood­situatie en de psychosociale gevolgen van abortus.”

Maar er is meer actie nodig, vindt ze. Daarom reikt Wiegman de staatssecretaris dinsdag ideeën aan om voorlichting over en het aanbod van alternatieven voor abortus te verbeteren.

Zo moet onder meer de kennis van huisartsen over hulpverlening aan ongewenst zwangere vrouwen worden vergroot.

Verder pleit de ChristenUnie voor het aanbieden van een besluitvormingsgesprek voor onbedoeld en/of ongewenste zwangere vrouwen bij de VBOK of de Stichting Ambulante Fiom. Daar zouden dan de drie keuzemogelijkheden (zwangerschap uitdragen en het kind zelf houden; zwangerschap uitdragen en het kind afstaan en de zwangerschap afbreken) helder en neutraal uiteengezet kunnen worden.

In haar notitie stelt Wiegman ook voor om gemeenten meer en betere informatie te geven over opvangmogelijkheden voor tienermoeders.

Daarnaast wil het Kamerlid meer ambulante vormen van begeleiding voor ongewenst zwangere vrouwen, zoals lotgenotencontact. „Ervaringen kunnen delen en de mogelijkheid om op mensen te kunnen terugvallen, is van grote waarde.”

Medewerkers van Centra voor Jeugd en Gezin zouden verder meer gespitst moeten zijn op problemen rond tienerzwangerschappen en op adoptiespecifieke vragen.

Wiegman vraagt ook om een nationale voorlichtingscampagne over ongewenst zwanger zijn en de mogelijke hulpverlening daarbij. Die informatie kan vrouwen helpen weloverwogen te besluiten een zwangerschap wel of niet uit te dragen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer