Grote meerderheid VN voor geweldloze ontwapening
Tijdens het openbare debat in de Veiligheidsraad heeft een overweldigende meerderheid van landen zich de afgelopen dagen uitgesproken voor ontwapening van Irak op vreedzame wijze. Slechts enkele van de 61 staten die aan het tweedaagse debat deelnamen, waaronder Australië en Japan, schaarden zich aan de zijde van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië, die een militaire actie voorbereiden.
Australië ging het verst bij het uitspreken van steun aan de VS en Groot-Brittannië. „Gezien het verleden van Saddam Hussein ben ik er niet zeker van dat we hem het voordeel van de twijfel moeten geven”, aldus de Australische VN-ambassadeur, John Dauth. „De raad kan Irak meer tijd geven. We zouden tot maart kunnen wachten. We kunnen nog drie maanden wachten, maar denken we echt dat meer tijd Irak zal overhalen mee te werken? Heeft Irak echt meer dan drie maanden nodig om een beslissing te nemen die eigenlijk binnen drie minuten kan worden genomen?”
Ook Japan, Argentinië en Peru spraken in verschillende gradaties hun steun uit aan het adres van Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Alle andere landen die dinsdag en woensdag het woord voerden, waaronder Turkije en Iran als buurlanden van Irak, namen een afwijzende houding aan.
Slechts drie dagen na het principeakkoord van de NAVO over het verlenen van steun aan Turkije in geval van een oorlog met Irak, heeft de alliantie woensdag besloten Awacs-verkenningsvliegtuigen naar Turkije te sturen. Turkije krijgt ook Patriot-raketafweersystemen en eenheden ter verdediging tegen aanvallen met massavernietigingswapens.
Het besluit is, net als het principeakkoord, het werk van het Defence Planning Committee (DPC) van de verdragsorganisatie. Als enige van de negentien lidstaten van de NAVO neemt Frankrijk, dat niet wilde meedoen omdat het de belofte van steun aan Turkije te veel „oorlogsdenken” vindt, daarin geen zitting.
De NAVO-Raad nam woensdag een solidariteitsverklaring met Turkije aan. Daarin bekrachtigen alle lidstaten, ook Frankrijk, dat zij alle verplichtingen uit het NAVO-verdrag zullen vervullen.
De Britten in Irak moeten dat land „onmiddellijk” verlaten, wegens de „toenemende spanning in de regio en het risico van een terroristische actie.” De Britse regering heeft woensdag een verklaring uitgegeven met die waarschuwing aan haar onderdanen.
Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken ontraadt het reizen naar Irak al geruime tijd. Het bracht nog eens in herinnering dat de regering in Bagdad in de aanloop naar de Golfoorlog in 1991 Britten heeft gegijzeld.
Zwitserland heeft nee gezegd op een verzoek van de Verenigde Staten om voor onbepaalde tijd gebruik te mogen maken van het Zwitserse luchtruim voor vluchten van militaire toestellen. De federale raad heeft het verzoek afgewezen omdat het „niet beperkt was in de tijd” en „om de manier waarop het verzoek geformuleerd was.”
De Zwitserse regering is niet bereid buitenlandse militaire vliegtuigen tot haar luchtruim toe te laten in geval van een oorlog tegen Irak, behalve als de Veiligheidsraad militaire actie goedkeurt. In vredestijd kan het land alleen toestemming aan buitenlandse militaire vliegtuigen geven voor afzonderlijke vluchten.